De håndterer liv og død: Faggruppe kræver autorisation

Det kan snart kræve autorisation at være ambulanceredder.

Efter i årevis at have ønsket at få en autorisation, der ensretter pligt og ansvar, sikrer de rette kompetencer for at kunne behandle forsvarligt og øger patientsikkerheden, ser det nu ud til, at ambulancebehandlere omsider får det blå stempel af myndighederne.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det vil ligestille ambulancebehandlere, der dagligt tager alvorlige beslutninger og står med liv og død i hænderne, med fodterapeuter, bandagister, tandteknikere, sygeplejersker og andre faggrupper, der alle skal have autorisation for at udøve deres fag.

En rundspørge til en række sundhedsordførere i Folketinget viser, at der tegner sig et flertal for autorisation. Der er klar udmelding fra sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

- Jeg støtter ønsket. Ambulancebehandlere bør have en autorisation. De har med liv og død at gøre i deres daglige arbejde, siger Liselott Blixt til Fagbladet 3F.

3F's Transportgruppe, med Reddernes Udviklingssekretariat i spidsen, præsenterede tidligere på måneden et forslag for sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med et klart budskab: Ambulancebehandlerne skal have autorisation - hurtigst muligt.

Ønsket bakkes op med officielle støtteerklæringer fra et samlet sundhedspersonale: Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Dansk Selskab for Akutmedicin. Også Danske Regioner støtter 3F's forslag officielt.

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix mener også, at autorisation en rigtig god ide.

- Det vil vi meget gerne gå videre med. Jeg synes ikke, der er nogen logik i, at ambulancebehandlerne ikke har autorisation. De har en mere og mere afgørende opgave. Blandt andet i takt med, at der bliver længere mellem sygehusene og dermed længere tid for tilskadekomne borgere i ambulancerne, siger hun.

Sundhedsordfører hos socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen pointerer, at autorisation ikke kan indføres med et fingerknips.

- Det kræver ordentlige drøftelser, som jeg gerne går ind i. Jeg vil meget gerne arbejde målrettet på, at ambulancebehandlere bliver en mere integreret del af sundhedsvæsenet under en ramme af autorisation, siger han.

SF's sundhedsordfører Kirsten Norman Andersen mener, at det giver rigtig god mening med en autorisation, når det gælder behandling af mennesker.

- Der skal være en norm for, hvornår man er dygtig nok, og der skal være nogle krav, man som fagperson skal leve op til. Det handler om patientsikkerhed, siger hun.

Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann påpeger, at det for Venstre er afgørende, at danske patienter - også i akutsituationer - bliver mødt af kvalificeret personale.

- Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som vurderer, hvilke uddannelser der skal indeholde en autorisation og indtil videre har det ikke været styrelsens vurdering, at der er et behov for en autorisation, siger hun.

Styrelsens for Patientsikkerhed ønsker ikke at kommentere sagen med den begrundelse, at den er politisk og henviser til Sundhedsministeriet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.