David Trads: "Jeg gav Thyra Frank en chance, men nu…"
Blog

Af David Trads
Se alle blogindlæg

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

DET, der var så befriende ved Thyra Frank, da hun blev minister, var, at hun talte som et rigtigt menneske, ikke en DJØF’er, ikke et talende regneark, ikke en karrierepolitiker – men nu efter bare få uger som minister er hun allerede blevet til en af de værste med sin udenomssnak.

Forleden fik hun for eksempel stillet et meget klart spørgsmål af Abdel Aziz Mahmoud på DR2:

”Havde plejehjemmet ’Lotte’ mere at gøre godt med end i resten af kommunen?”

Et klart spørgsmål – og, ja, vi kender alle sammen svaret, nemlig at, ja, det havde ’Lotte’ i den grad. Faktisk en hel del mere ved vi fra de tal, som Frederiksberg Kommune udregnede, da de i 2014 overtog ’Lotte’, det plejehjem, som Thyra hidtil havde drevet for en privat fond:

20 PROCENT mere til driften og 50 procent mere til forplejning. Samlet godt 85.000 kroner per beboer om året mere end i resten af kommunen. Da det var privat, kostede det 11 millioner kroner om året. Nu, hvor det er kommunalt, knap 9 millioner kroner.

Men hør lige Thyra Franks ’svar’ til DR2:

”Jeg brugte min tid på at bruge de penge, jeg havde, og det var en stor gave.”

Goddaw mand, økseskaft!

Nå, Abdel Aziz prøver en gang mere:

”Thyra, havde I flere penge?”

Ældreministeren ’svarer’ igen:

”Jeg har aldrig gået op i, hvor mange penge vi havde, og jeg har aldrig snakket med kollegaer om de penge, jeg havde, så ved du hvad: Jeg er nødt til at svare på den måde.”

Abdel Aziz prøver et par gange mere – venligt – og til sidst spørger han, nærmest forundret, om, hvorfor hun ikke bare vil svare? Så ’svarer’ ministeren sådan her:

”Prøv lige at hør: Det er meget vigtigt for mig. Du har spurgt flere gange, og hør her: Derfor får du det samme svar. Jeg har brugt mine penge på den måde og det budget, der var, ikke også?”

THYRA FRANKS SVAR er, tja, hvad skal jeg kalde det…sort snak!

Ministeren, som Liberal Alliance går rundt og siger er et frisk pust fra virkeligheden, lyder simpelthen som præcist det, hun ville bekæmpe – nemlig en ’kold hånd’, der har lært at tale magtens uforståelige sprog. Det er – hvis ikke det var så alvorligt – til at grine af.

Nå, men vi ved jo alle sammen godt, hvorfor Thyra Frank ikke vil svare ærligt – for hun er jo åbenlyst blevet grebet i en falsk fortælling om, at hun var særlig dygtig til at drive et plejehjem. Hendes ’varme hænder’ kunne de ’kolde bureaukrater’ lære af, lød fortællingen.

Nu ved vi, at den primære årsag til, at hendes plejehjem havde bedre vilkår end alle andre nok mere var ’kolde kontanter’ end ’varme hænder’.

HVILKET PLEJEHJEM ville ikke have mere tid til den enkelte, hvis der var 20 procent flere ansatte?

Hvilket plejehjem ville ikke kunne nusse lidt mere om beboerne med lækker mad og et glas vin, hvis der var 50 procent flere penge til madbudgettet?

Jeg kan sandelig godt forstå, at Liberal Alliance forsøger at lægge låg på denne – for liberalisterne – så uheldige sag. For i virkeligheden er budskabet, at, jo, det koster at levere god velfærd – og hvis man levere den vare, som Thyra Frank gav på ’Lotte’, så er det virkelig dyrt.

Lad os prøve med et overslag på, hvor meget det ville koste, hvis alle plejehjemsbeboere fik samme gunstige bevilling som på ældreministerens private plejehjem:

Der er i dag godt 45.000 danskere på plejehjem eller i plejebolig. Hvis de alle sammen fik godt 80.000 kroner mere om året i offentlig støtte, ja, så ville det løbe op i en mer-udgift på i underkanten af 4 milliarder kroner.

DET ER DERFOR Thyra Frank snakker sort som en gammel karrierepolitiker, når hun bliver spurgt, om hun havde flere penge at gøre godt med på ’Lotte’ end andre plejehjem.

Svaret er nemlig et rungende ja, og det er oven i købet en rungende erkendelse af, at det koster kassen at drive ordentlige plejehjem – og, nej, de penge agter hun ikke at finde eller også magter hun ikke at lede efter dem på finansloven.

Det er bare snak.

THYRA FRANK er derfor nu – præcist som de øvrige LA-ministre – blevet en helt almindelig politik af den type, der snakker uden om, når alvoren melder sig.

Jeg gav hende en chance, men nu er den ved at være sluppet op.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.