Danskernes dom over fagforeninger: Se listen over top og bund

Det er noget sludder, at en gul fagforening er en snylter, mener Krifa-formand Søren Fibiger-Olesen (th). I en ny måling havner Krifa på sidstepladsen som den fagforening, som danskerne har dårligst indtryk af. I den anden ende af skalaen kan HK-formand Kim Simonsen (tv) glæde sig over en førsteplads. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Kirfa/presse)

HK og 3F er de mest kendte fagforbund i Danmark, mens Ingeniørforeningen og Dansk Sygeplejeråd scorer højest på positivt omdømme. Kristelig Fagforening og Det Faglige Hus har det dårligste omdømme blandt danskerne, viser ny undersøgelse.

Fagforeninger som HK, 3F, FOA og Dansk Metal er inde på lystavlen hos danskerne. 

Langt over halvdelen af danskerne svarer i en ny måling fra YouGov, at de har hørt om de fire traditionelle fagforeninger.

Et repræsentativt udsnit af på 3.921 danskere har deltaget i målingen, der afslører store forskelle i kendskabet til og synet på en stribe fagforbund.   

HK, der blandt andet organiserer kontor-assistenter, lægesekretærer og butiksansatte, er det fagforbund, der er mest kendt af danskerne. 66 procent af danskerne erklærer i undersøgelsen, at de har hørt om HK, mens 3F og FOA kommer ind på anden og tredje-pladsen.

Formanden for HK, Kim Simonsen, er tilfreds med at være den mest kendte fagforening blandt danskerne.

- Det viser, at HK rammer bredt ud i familien Danmark, og at vi har en plads og er synlige. Det er en anerkendelse af vores faglige bredde, arbejde og gennemslagskraft, der gør mig rigtig glad, siger han.

Sætter dagsordener i kantiner og medier 

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, vurderer, at en stribe fagforeninger kan være yderst godt tilfredse med, at så mange danskere har kendskab til deres eksistens.

- Det er ikke tilfældigt, at HK, 3F, FOA og Dansk Metal ligger øverst. Dels er de store fagforeninger, som der bliver talt om i kantiner ude på arbejdspladserne hver eneste dag. Men ofte er de også synlige i medierne og får sat dagsordener, der er vigtige for lønmodtagerne, og det har danskerne opdaget, siger han.

Men også de gule fagforeninger er kendt blandt danskerne. 52 procent erklærer, at de har hørt om Kristelig Fagforening Krifa, mens 49 procent svarer, at de kender Det Faglige Hus. 

YouGov har også spurgt, hvilken fagforening danskerne har det bedste indtryk af. Og her er bundskraberne Det Faglige Hus og Krifa, der som de eneste fagforeninger får en negativ score. 

Således svarer 16 procent af alle danskere, at de har et positivt indtryk af Krifa, mens 19 procent har et negativt indtryk. 65 procent svarer, at de har et neutralt indtryk af den kristelige fagforening.

De gule er upopulære 

YouGov trækker de negative tilkendegivelser fra de positive tilkendegivelser, og det giver minus til Krifa. 

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen erklærer, at ingen organisation, forretning eller forening kan være tilfreds med en sådan negativ opinionsbalance.

- Danskerne har ikke sympati for de gule fagforretninger, fordi de har gennemskuet, at de snylter på de traditionelle fagforeninger. De gule er upopulære, fordi de ikke indgår aftaler og overenskomster og skaber splittelse fremfor tillid, siger han.

Det overrasker ikke Krifa-formand Søren Fibiger Olesen, at den kristelige fagforening havner i bunden af popularitetsskalaen. Men han mener, at det er uretfærdigt. 

- Nogle er godt tilfredse og glade for Krifa, mens mange synes, at vi er rigtig meget i vejen og har et negativt billede af os. Og det negative billede er på mange måder skabt af en forkert vinkling i mediedebatten, hvor andre fagforbund hænger os ud nogle uberettigede påstande. At kalde os fagforretninger er negativt, nedsættende og direkte faktuelt forkert, siger han.

Søren Fibiger Olesen fremhæver, at Krifa ligesom andre fagforeninger har medlemmer og demokrati og er sat i verden for at tjene medlemmerne. 

- Vi har været med til at sætte en bevægelse i gang i forhold til udviklingen af fagbevægelsen i Danmark. Vores prissætning af produktet, tilgang til service og høj tilgængelighed for vores medlemmer har været med til at vise en vej også for de andre fagforeninger, siger han. 

En arbejdsmarkedsforsker mener, at danskerne har gennemskuet, at Krifa og andre gule fagforeninger snylter på de klassiske fagforeninger. Har han ret i, at det er forklaringen på, at danskerne har et negativt billede af jer? 

- Det er noget sludder. Fagbevægelsens Hovedorganisation FH repræsenterer 1,4 millioner medlemmer, og mange af dem vil være negative i forhold til os. Det har jo ikke noget med at gøre med, at vi har snyltet,  men er måske mere udtryk for den mediehetz, der har været mod Krifa i mange år, siger han.

Ingeniørforeningen mest vellidt 

Ingeniørforeningen IDA er det fagforbund, som danskerne har det allerbedste indtryk af. Hver tredje dansker har et positivt indtryk af IDA, og kun to procent har et negativt indtryk. Det giver en førsteplads til IDA, mens Dansk Sygeplejeråd og Dansk Magisterforening ligger på en anden- og tredjeplads som de mest vellidte fagforbund. 

Formand for Ingeniørforeningen Thomas Damkjær Petersen er stolt af, at IDA ligger i top.

- Det giver lidt ydmyghed i organisationen, at vi bliver bedømt så godt i den danske befolkning, siger han og understreger, at han aldrig havde turdet håbe på, at IDA toppede en måling af den art. 

Thomas Damkjær mener, at IDAs styrke bunder i, at man snakker med politikere fra både rød og blå blok og har en faktabaseret tilgang til alt.  

Professionelle og saglige  

- Vores holdninger bygger på vores vision om FNs verdensmål, og vi står gerne ved, at vi vil være med til at skabe løsninger, der kan sikre jordens overlevelse. Så på den måde synes jeg, at vi bidrager med en positiv tilgang til samfundsudviklingen, siger han. 

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen vurderer, at langt de fleste fagforbund kan være tilfredse med at have en  positiv opinionsbalance. 

- Ingeniørerne, sygeplejerskerne, magistrene, socialpædagogerne og de fleste andre fagforbund arbejder meget professionelt og sagligt, og det bliver de krediteret for i den her undersøgelse, siger han.