Administration 

"Danskernes arbejdsliv er ikke som politikernes på Christiansborg"

Hvis statsministeren lader sig inspirere af LO's nye seniorpakke, vil flere ufaglærte og faglærte kunne holde til at arbejde flere år uden nedslidning, mener LO-formand Lizette Risgaard. (Foto: Foto: Martin Sylvest, Scanpix.)

LO klar med en ny tilbagetrækningspakke med fire konkrete forslag til regeringen, så lønmodtagere kan holde flere år på arbejdsmarkedet. Venstre mener, at den nye seniorpakke er overflødig.

Pensionsalderen stiger med rekordfart. I 2030 er den officielle pensionsalder 68 år, og regeringen ser gerne pensionsalderen hævet med yderligere et halvt år allerede fra 2025.

Men hvis gulvlæggere, slagteriarbejdere, sosuer og andre LO-medlemmer skal holde stadig flere år på jobbet, skal der føres en helt anden arbejdsmarkedspolitik, end den der føres i dag, mener LO.

Derfor præsenterer LO-formand Lizette Risgaard torsdag en tilbagetrækningspakke med en stribe konkrete forslag til regeringen og politikerne på Christiansborg.  

- Hvis pakken med de mange gode forslag blev vedtaget af Folketinget, ville flere af vores LO-medlemmer på sigt kunne holde til at arbejde til de fylder 68 år, siger Lizette Risgaard.

Hun fremhæver, at det jo vil være godt for vækst og Danmarks husholdningsbudget, som Lars Løkke går så højt op i. 

LO’s tilbagetrækningspakke foreslår blandt andet, at Arbejdstilsynet får en permanent bevilling, så langsigtet planlægning af Arbejdstilsynets aktiviteter bliver mulig.

Derudover kræver LO, at Arbejdstilsynet allerede på finansloven for 2017 får en ekstra bevilling på mindst 60 millioner kroner for at sikre en stærkere arbejdsmiljøindsats ude på virksomhederne.

LO foreslår også, at der bliver nemmere adgang til seniorførtidspension, ligesom arbejdsmarkedsuddannelserne skal have et helt andet fokus end i dag på gruppen af seniorer. Blandt andet skal der på flere uddannelser oprettes særlige seniorhold, der kan tiltrække flere ældre til at efteruddanne sig.    

Derudover ser LO gerne, at der afsættes penge til sporskifte, så beskæftigede inden for særligt nedslidningstruede brancher kan få økonomisk støtte til omskoling til andre jobfunktioner.

- Man skal selvfølgelig kunne få økonomisk mulighed til at uddanne sig ud af et nedslidende job, når helbredet ikke kan holde, siger Lizette Risgaard.  

En ny undersøgelse, som Epinion netop har gennemført for LO, viser, at hver femte LO-medlem tager smertestillende medicin dagligt eller flere gange om ugen for at klare arbejdsdagen. Det svarer til, at cirka 200.000 håndværkere, lagerarbejdere, industriteknikere og andre medlemmer af 3F, Dansk Metal, FOA og HK en eller flere gange om ugen finder pilleglasset frem, før de går på job.

- Danskernes arbejdsliv er ikke som politikernes på Christiansborg, og det er de nødt til at forstå. LO-familierne skal ikke bøde for, at et folketingsflertal tilbage i 2006 vedtog en stigende pensionsalder og lovede øgede tiltag på arbejdsmiljøområdet og siden sprang i målet og glemte at øge bevillingerne til bedre arbejdsmiljø, siger Lizette Risgaard.

Selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop har lagt 2025-planen, der indeholdt forslag om at hæve pensionsalderen ekstraordinært hurtigt fra 2025, i skuffen, beroliger det ikke Lizette Risgaard.

- Det er da en lille succes, at regeringen nu udskyder 2025-planen, men det ændrer jo i virkeligheden ikke på noget. For der er stadig et politisk ønske om at hæve pensionsalderen, og derfor er det nu, at slaget skal slås i forhold til at få flere penge på finansloven til vores ønsker, fastslår hun.

Bedre sent end aldrig

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det nødvendigt, at fagbevægelsen er oppe på stikkerne i forhold til stigende pensionsalder.

- Det lyder fornuftigt i mine ører, at LO nu kommer med en tilbagetrækningspakke. Vi har nemlig glemt at tale uddannelse, sporskifte og gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet herhjemme, og hvis den debat skal tages, skal fagforeningerne går forrest, siger Henning Jørgensen.

Han kalder det bedre sent end aldrig, at LO nu præsenterer en stribe forslag til tilbagetrækningspolitik.

- Alle de faglige organisationer har været for længe om at komme med udspil, der sikrer deres medlemmer ikke bliver nedslidte. Vi har vidst i årtier, at gennemsnitsalderen stiger, og at vejen til større produktion og vækst i arbejdsgivernes og politikernes øjne går gennem et længere arbejdsliv. Alligevel har det været småt med faglige tiltag for at sikre, at man kan holde til et langt arbejdsliv, siger Henning Jørgensen. 

Venstre ikke begejstret

I Venstre mener arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen, at LO’s tilbagetrækningspakke er overflødig. 

- Overordnet mener Venstre, at vi har et velfungerende og fleksibelt pensionssystem, der også omfatter hjælpemuligheder for personer, der ikke er i stand til at fortsætte på arbejdsmarkedet i hidtidigt omfang. Samtidig kan vi se, at levetiden er steget mere end vi regnede med, da vi vedtog velfærdsaftalen i 2006. Det er naturligvis glædeligt, at danskerne lever lidt længere, men hvis vi skal have råd til fremtidens velfærd, kræver det en regulering af aldersgrænserne, siger Hans Andersen.

Derfor foreslår Venstre fortsat, at pensionsalderen skal hæves med seks måneder, og når forhandlingerne om blandt andet finansloven for næste år er faldet på plads, fortsætter forhandlingerne om resten af 2025-planen, understreger han.

Hans Andersen fremhæver, at personer, der er nedslidte, allerede har mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med seniorførtidspension, førtidspension, fleksjob og med regeringens nye forslag til en ny seniorfleksjobordning.

Endelig fremfører Hans Andersen, at der ikke er behov for yderligere bevillinger til Arbejdstilsynet på næste års finanslov, sådan som LO ønsker det.

- Vi har alle sammen en interesse i, at vores arbejdsmiljø er godt, og det er vigtigt, at virksomhederne prioriterer det gode arbejdsliv. Men der er ingen grund til, at Arbejdstilsynet fører tilsyn med de virksomheder, der har styr på arbejdsmiljøet. Derfor mener vi fortsat, at Arbejdstilsynet kan løse deres opgaver fremadrettet, også i 2017, siger han.

Tror på at ministeren lytter

Men LO-formand Lizette Risgaard ryster på hovedet over, at Venstres arbejdsmarkedsordfører mere eller mindre hælder hendes seniorpakke ned ad brættet. Derfor sætter hun sin lid til, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er mere lydhør, når han torsdag deltager i en LO-konference med titlen ’Flere gode år på arbejdsmarkedet’.

- Jeg har en tro på og forventning om, at beskæftigelsesministeren lytter på os, og at der er dele af pakken, som han vil tage med hjem og arbejde videre med, siger hun.

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold