Danskerne: Vi er klar til samarbejde om asylansøgere
Halvdelen af danskerne mener, Danmark skal være med i en fælles EU-nøgle for fordeling af flygtninge, viser ny måling. Men på Christiansborg afviser et tættere samarbejde om asyl og indvandring.
- I aftalen om en tilvalgsordning for retsforbeholdet valgte man at pille asyl- og indvandringspolitikken ud, fordi man havde en forestilling om, at det er bedst, at udlændingepolitikken forbliver på danske hænder. Her er de kommet ud af trit med vælgerne, siger Bjarke Møller til Ugebrevet A4.
- I aftalen om en tilvalgsordning for retsforbeholdet valgte man at pille asyl- og indvandringspolitikken ud, fordi man havde en forestilling om, at det er bedst, at udlændingepolitikken forbliver på danske hænder. Her er de kommet ud af trit med vælgerne, siger Bjarke Møller til Ugebrevet A4. Foto. AFP/Scanpix

Danskerne er klar til gå med i et tættere EU-samarbejde om asyl og indvandring, skriver Ugebrevet A4.

Det er konklusionen i et nyt notat fra Tænketanken Europa, der peger på, at danskerne på en lang række konkrete spørgsmål udtrykker ønske om, at Danmark skal gå med i fælles EU-løsninger.

Ifølge undersøgelser foretaget for tænketanken går 49 procent af danskerne ind for, at Danmark deltager i en fælles EU-fordelingsnøgle for asylansøgere. 38 procent er imod og 13 procent svarer ’Ved ikke’.

Håndteringen og fordelingen af asylansøgere er netop på dagsordenen, når EU’s stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles torsdag aften.

Politikere ude af trit med vælgere

Tænketanken Europas direktør, Bjarke Møller, mener, at bevidstheden om den højspændte situation ved Middelhavet har gjort danskerne mere åbne for fælles EU-løsninger, samtidig med at politikerne har trukket i den modsatte retning.

- I aftalen om en tilvalgsordning for retsforbeholdet valgte man at pille asyl- og indvandringspolitikken ud, fordi man havde en forestilling om, at det er bedst, at udlændingepolitikken forbliver på danske hænder. Her er de kommet ud af trit med vælgerne, siger Bjarke Møller til Ugebrevet A4.

Han mener, at de danske politikere derfor bør genoverveje aftalen om retsforbeholdet. 
Her blev S, R, SF, V og K enige om at holde en folkeafstemning om Danmarks deltagelse EU’s retspolitik uden at tage asyl- og indvandringsområdet med. Det betyder, at Danmark ikke vil kunne være med i sådan en fordelingsnøgle.

Vil selv styre

Men det kommer ikke på tale at ændre aftalen, fastslår Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov.

- Vi vil selv styre vores asyl- og indvandringspolitik, og vi vil ikke være med til at føre en lempeligere asylpolitik ind ad bagdøren fra Bruxelles. Og det vil være tilfældet, hvis Danmark tiltræder EU's asyl- og indvandringspolitik, siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov.

Hos DF er afvisningen trods undersøgelsens resultater også total.

- Vi er godt klar over, at der er nogle udfordringer i Sydeuropa, hvor størsteparten af flygtningene kommer til. Men det skal altså håndteres på den anden måde og bestemt ikke ved, at vi fjerner retsforbeholdet og lader EU bestemme vores flygtninge- og asylpolitik, siger partiets EU-ordfører Pia Adelsteen til Ugebrevet A4.

Formanden for Folketingets Europaudvalg, Venstres Eva Kjer Hansen, er positivt overrasket over, at så store dele af danskerne mener, at visse opgaver på området bedste løses gennem EU. For det er en holdning, hun grundlæggende deler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.