Danskerne til Løhde: Giv offentligt ansatte lønforhøjelse

Hver anden dansker mener, at vi som samfund har råd til at give offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse, viser ny undersøgelse.
Som samfund har vi råd til at give offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse, lyder beskeden fra danskerne til Sophie Løhde.
Som samfund har vi råd til at give offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse, lyder beskeden fra danskerne til Sophie Løhde. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) kan godt finde pengepungen frem og give sygeplejersker, sosuer og pædagoger en mærkbar lønforhøjelse ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Hver anden dansker erklærer sig enige i, at vi som samfund har råd til at give de offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse i forbindelse med overenskomstfornyelsen i 2018.

Kun hver femte dansker mener ikke, at vi som samfund har råd til at give mere i løn til de offentligt ansatte i stat, regioner og kommuner.

Danskernes lyst til at give offentligt ansatte et gevaldigt lønhop står i skærende kontrast til meldinger fra både innovationsminister Sophie Løhde, KL og Dansk Arbejdgiverforening. 

De fremhæver, at lønudviklingen i den offentlige sektor er løbet hurtigere end i den private sektor, og derfor skal der skrues ned for lønudviklingen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.  

Der er nemlig opstået et løngab, da de offentlige lønninger siden 2008 er steget med 1,6 procent mere end i det private. 

- På trods af opsvinget i økonomien, så kan der ikke gives store lønstigninger på det offentlige område, for det skader konkurrenceevnen, hvis lønnen i det offentlige er højere end i det private, har Sophie Løhde sagt til Børsen.

Får ikke fyrstelige lønninger   

Politibetjente, lærere, sosuer og andre offentligt ansatte får ikke ligefrem fyrstelige lønninger, mener danskerne i følge undersøgelsen. 

Kun seks procent af danskerne mener, at offentligt ansattes løn generelt er for høj. 39 procent mener, at lønnen til de offentligt ansatte er passende, mens 43 procent mener, at den er for lav.

Blandt de offentligt ansatte erklærer 67 procent, at lønnen i den offentlige sektor generelt er for lav. Men kun en ud af hundrede offentligt ansatte svarer i undersøgelsen, at lønnen er for høj.

Blandt ansatte i det private erhvervsliv synes man heller ikke, at offentligt ansatte scorer gode lønninger. Kun ni procent af privatansatte erklærer i undersøgelsen, at lønnen til sygeplejersker, pedeller og socialrådgivere i den offentlige sektor er for høj.

Får ikke tilstrækkeligt i dag

Undersøgelsen er gennemført i november 2017 blandt 2.680 repræsentativt udvalgte danskere.   

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det i Ugebrevet A4 bemærkelsesværdigt, at der generelt i befolkningen og også blandt privatansatte er en vilje til at give offentligt ansatte lønforhøjelse.

»Danskerne mener ikke, at de ansatte, der udfører velfærdsopgaverne, bliver belønnet tilstrækkeligt i dag,« siger Henning Jørgensen.

Han hæfter sig ved, at godt hver tredje Venstre-vælger, nemlig 35 procent, mener, at samfundet har råd til at give offentligt ansatte en højere løn.

»Så Sophie Løhde har ikke hele sit bagland med sig, hvis hun ved overenskomstfornyelsen ikke vil give ved dørene,« anfører professoren.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.