Danskerne til chefen: Bliv ude af vores soveværelse!

Chefer skal ikke blande sig i medarbejderes søvn, mener et flertal i ny rundspørge.   (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Må chefen følge med i medarbejdernes nattesøvn for at øge deres trivsel? Nej, mener de fleste danskere i en ny rundspørge.

Kurve med økologisk frugt, rygestop-kurser og gratis fitness-abonnement.

Virksomheder finder på alverdens påfund, der skal gøre medarbejderne sundere og gladere.

Hos Danmarks største energiselskab Dong Energy tilbyder man en elektronisk Ole Lukøje. Virksomhedens godt 6.500 medarbejdere har på frivillig basis kunne hente en app for at forbedre deres nattesøvn.

Men cheferne skal træde varsomt.

Omkring syv ud af ti – 71,4 procent – af de adspurgte danskere mener, at det er en ’skræmmende udvikling’, at ansatte skal have hjælp via en app fra bossen til at sove ordentligt. Det viser ny repræsentativ rundspørge, analysebureauet Wilke har fortaget for Avisen.dk.

Vigtigt at hjælpen er reel 

Det er ikke kun hos Dong, at cheferne tænker i at hjælpe personalet på hjemmefronten.

Frans Bévort er ph.d. adjunkt og forsker på Copenhagen Business School. Han hørte fornylig om en virksomhed, der tilbød sine ansatte meditationskurser.

Men uanset, om medarbejderplejen består af øvelser i mindfullness, kosttilskud eller en app, er det vigtigt at vurdere, om det gavner medarbejderen, mener Frans Bévort, der selv har mere end 20 års erfaring som HR-leder.

- Principielt set skal virksomheder drage omsorg overfor deres medarbejdere, men ofte bliver det mere en symbolsk handling, end noget der har en reel effekt, siger han til Avisen.dk

Derfor er det nødvendigt, at en virksomhed nøje overvejer, hvor meget et tiltag griber ind i folks privatliv, påpeger han:

- Nogle medarbejdere kan føle sig trådt over tæerne over, at virksomhederne har en mening om hjemmefronten.

Bonus for at sove

I USA er man lagt fremme, når det handler om kreative måder at holde øje med medarbejdernes helbred og velvære.  

Det amerikanske forsikringsselskab Aetna betaler ligefrem deres ansatte ekstra, hvis de nupper et par ekstra timer på madrassen.  

Selskabets direktør, Mark Bertolini, fortæller til CNBC, at de ansatte har fået målere, der holder øje med deres søvn. Kan medarbejderne bevise, at de i mindst 20 dage i træk har sovet mindst syv timer, får de omkring 163 kroner per nat.  

Den app, som Dong-medarbejderne fik tilbudt, måler dog ikke søvnen, forklarer Hanne Blume, HR-direktør i Dong Energy.

- Den giver kun gode råd om, hvordan man kan sove og indeholder forskellige programmer eksempelvis med mindfulnessøvelser, siger hun.

Lederne balancerer på en knivsæg

Det er svært entydigt at finde grænsen for, hvor meget en arbejdsplads må blande sig, mener psykolog og arbejdsmiljøforsker Karen Albertsen fra konsulentfirmaet Team Arbejdsliv.

Uanset om virksomhederne forærer nye løbesko eller serverer flere grøntsager i kantinen, vil goderne blive opfattet helt forskelligt.

- Det kan både opfattes positivt og som omsorg, men kan også opleves som endnu et krav, der bliver lagt ned over den enkelte, siger Karen Albertsen.

Medarbejdernes gunst afhænger af, hvordan tilbuddene bliver præsenteret og den enkelte medarbejders personlighed, pointerer forsker Frans Bévort:

- Det er en afvejning mellem, om medarbejderne oplever, at man vrider armen om på folk, eller om det er noget, de kan få glæde af i deres eget liv, og som de frivilligt kan vælge til.

Bag rundspørgen

1.001 repræsentativt udvalgte danskere har svaret på følgende: 

Forestil dig denne situation: En stor dansk virksomhed vil hjælpe sine ansatte med at få en ordentlig nattesøvn med en ny app, der skal måle hvordan de ansatte sover.

  • 71,4% svarer:   Det er en skræmmende udvikling
  • 16,5% svarer:   Det er helt okay, at man går nye veje for at passe godt på de ansatte
  • 4,0% svarer:     Andet
  • 8,2% svarer:     Ved ikke