Danskerne giver offentligt ansatte stort rygstød
Lærerdemonstration 3-4000 demonstranter var mødt op til demonstration på Store Torv i Aarhus i marts 2013 . Demonstrationen handlede om de offentlige overenskomster, herunder Danmarks Lærerforening og den varslede lockout af lærerne. Foto: Axel Schütt / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
63 procent af danskerne siger i en ny måling, at de 'i meget høj grad' eller 'i høj grad' har sympati for de offentligt ansatte i det aktuelle overenskomst-forløb.

Danskerne giver de offentligt ansatte stor medvind under de igangværende forhandlinger om nye overenskomster. Det fremgår af en måling udført for Ugebrevet A4. Danskernes retfærdighedssans viser sig her, vurderer professor.

63 procent af danskerne siger i en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Ugebrevet A4, at de 'i meget høj grad' eller 'i høj grad' har sympati for de offentligt ansatte i det aktuelle overenskomst-forløb. Arbejdsgiverne i staten, kommuner og regioner kan kun mønstre en tilsvarende opbakning fra 10 procent af danskerne.

- Når sympatien er så klar på vores side, tror jeg, at det hænger sammen med, at vores strejkevarsel kun omfatter 10 procent af medarbejderne. Vi ønsker ikke at genere borgerne med en konflikt. Siden kom så arbejdsgivernes massive lockoutvarsler, siger topforhandler og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen til Ugebrevet A4.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, læser et ganske bestemt budskab i målingen:

- Tallene fortæller, at danskerne synes, at de offentligt ansatte har en fair sag. Vi er i balance med danskerne. Det giver os et rigtigt godt rygstød og afsæt for det, vi kan kalde slutspurten i forhandlingerne, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

For Kommunernes Landsforenings topforhandler, borgmester Michael Ziegler (K), kommer det ikke som en overraskelse, at danskerne i den aktuelle måling har valgt side til fordel for lønmodtagerne.

- Det er helt naturligt, at befolkningen grundlæggende har stor sympati for de offentligt ansatte. De spiller en nøglerolle i vores velfærdssamfund og yder hver dag en kæmpe indsats for blandt andet at passe og pleje vores børn, syge og ældre og undervise vores børn. Så det kan jeg sagtens forstå, skriver Michael Ziegler i en mail til Ugebrevet A4.

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen hæfter sig ved den offentlige debat om overenskomst-forhandlingerne. Det er ikke lykkedes arbejdsgiverne at sige noget, der fænger i befolkningen, og det afspejles i danskernes vurderinger i den nye måling, mener han.

- I debatten har man ikke mindst oplevet den statslige arbejdsgiver Sophie Løhde tage nogle kampe med lønmodtagernes forhandlere. Det giver bagslag at køre så hårdt frem. Og når danskerne hører, at det går rigtig godt med samfundsøkonomien, slår deres retfærdighedssans til, og så fatter de sympati for de offentligt ansatte, vurderer Henning Jørgensen.

Den nye måling viser også, at danskerne har langt større forståelse for de varslede strejker end for arbejdsgivernes trussel om lockout. 41 procent af danskerne siger, at de er 'helt enige i,' at det kan være nødvendigt at strejke. Kun 13 procent af danskerne har den samme forståelse for, at arbejdsgiverne griber til lockout.