Dansker får stor pris: Bedste skuespiller i år
Skuespiller Claes Bang modtog lørdag aften den europæiske filmpris, European Film Award, som bedste mandlige hovedrolle i den svenske film "The Square". Her lykønskes af den tyske skuespiller Sandra Hueller ved ceremonien i Berlin. Foto: Pool/Reuters
Den danske skuespiller Claes Bang får en European Film Award for bedste mandlige hovedrolle.

Den danske skuespiller Claes Bang modtog en fornem hæder, da han lørdag aften fik en European Film Award som årets bedste mandlige hovedrolle.

Han fik prisen får sin hovedrolle i filmen "The Square", der tidligere på året modtog Guldpalmen i Cannes.

Filmen stjal al opmærksomheden ved prisoverrækkelsen i Berlin, hvor den løb med hele seks priser.

Ikke nok med, at den blev udnævnt til bedste film og bedste komedie.

Filmens svenske instruktør, Ruben Östlund, fik ved samme lejlighed også en pris for bedste manuskript og for bedste instruktion, ligesom Josefin Åsberg fik en pris for bedste scenografi.

Claes Bang spiller hovedrollen i det satiriske drama, hvor han er kurator for et kunstmuseum, som har en ny udstilling på vej.

Ulrich Thomsen, Anders W. Berthelsen, Jesper Christensen, Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt og Jakob Cedergren har alle tidligere været nomineret til en European Film Award for bedste mandlige hovedrolle.

Ingen af dem har dog fået den prestigefyldte pris, der har været uddelt af Det Europæiske Filmakademi siden 1988 og er det europæiske svar på en Oscar.

Det er indtil nu heller ikke lykkedes nogen danskere at få en pris som årets bedste kvindelige hovedrolle.

Lars von Trier og Susanne Bier er dog begge blevet hædret som bedste instruktør for henholdsvis "Dogville" og "Hævnen".

50-årige Claes Bang har tidligere medvirket i film som Lærkevej, Blå Mænd og Nynne, ligesom han formentlig er kendt af mange som politimanden Martin i tv-serien om Anna Pihl.

Han har også medvirket i en lang række teaterstykker. Blandt andet har han i mange år optrådt med en en monolog, der bygger på Jan Guillou-romanen "Ondskaben".

/ritzau/