Dansk virksomhed til de ansatte: Kvindelige medarbejdere må godt vise ben

Arkivfoto. (Foto: Foto: Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix/arkiv)

En mail fra en ledende medarbejder i en dansk virksomhed om påklædning, havnede i Ligebehandlingsnævnets sagsbunke.

Medarbejdere i en unavngiven dansk virksomhed blev i maj 2018 pålagt en helt særlig dresscode på jobbet.

Mændene skulle bære lukkede sko – og ikke sandaler – og have lange bukser på i arbejdstiden, men kvinderne godt måtte vise ben og fødder.

Sådan skrev chefen for den tekniske afdeling i virksomheden til sine underordnede kollegaer.

Mailen var affødt af, at chefen selv havde fået en besked om at bære lukkede sko og lange bukser på jobbet. 

En ansat i virksomheden blev så harm over mailen, at han tog sagen op i Ligebehandlingsnævnet.

Den menige medarbejder mente, at der var tale om klokkeklar forskelsbehandling, når hans kvindelige kollegaer fik lov til at iføre sig sandaler og vise ben, mens han ikke selv måtte.

”Det er trist at erfare, at ledelsen har en så bedaget og diskriminerende holdning til kønsroller og beklædning”, skrev den ansatte til sin leder.

Han mente ikke, det var i orden, at kvinderne på kontoret måtte iføre sig klipklappere, korte shorts og ærmeløse toppe, mens de mandlige skulle gå tildækkede.

Virksomhedens ledelse var lodret uenig med medarbejderen, og til Ligebehandlingsnævnet har de udtalt:

”Der er meget stor forskel på, hvilke signaler en mand iført shorts og sandaler sender sammenholdt med en kvinde iført nederdel og sandaler. En mand iført shorts og sandaler har med denne påklædning ikke en professionel fremtoning i modsætning til en kvinde iført nederdel og sandaler".

"Mange især udenlandske kunder og samarbejdspartnere vil finde, at mænd iført shorts og sandaler i arbejdstiden har en særdeles upassende og respektløs påklædning,” lyder det fra den danske virksomhed, hvis navn ikke fremgår af Ligebehandlingsnævnets afgørelse i sagen.

Medarbejderen, der klagede, fik ikke medhold i sin klage, og Ligebehandlingsnævnet vurderede, at virksomhedens retningslinjer i forhold til de ansattes påklædning ikke var i strid med ligebehandlingsloven.