Dansk topchef under pres: Får kritik for at fejre jul
'Hard-Kåre' Schultz har fået sin sag for i Israel, hvor premierminister Netanyahu forsøger at presse den danske topchef. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Han er ny chef i den israelske medicinalkæmpe Teva, men danske Kåre Schultz er under pres fra alle sider.

Den danske topchef Kåre Schultz er kommet i modvind, efter han overtog stillingen som administrerende direktør i den israelske medicinalvirksomhed Teva.

Aktiekursen er godt nok steget 75 procent, men Kåre Schultz' beslutning om at fyre 14.000 ansatte på verdensplan har sat ham under massivt pres fra alle sider.

Det fortæller Simon Griver, kommentator og redaktør på det israelske erhversmedie Globes, skriver Børsen.

Han mener, at der er lang vej til, at danskerens tid som chef bliver en succes. Israelske fagforeninger, aktionærerne og den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er gået på barrikaderne siden Schultz meldte ud, at der ville komme fyringer.

Der har også været massiv modstand af 'ikke-jødiske' Schultz' beslutning om at holde juleferie. Simon Griver kalder den kritik af Kåre Schultz for 'fremmedfjendsk og snæversynet'. 

'Hard-Kåre' i duel med 'Bibi'

Kåre Schultz er tidligere chef i Lundbeck, og overtog 2. november posten i Teva, der er en af Israels største virksomheder.

Benjamin Netanyahu er derfor stærkt opsat på at sikre, at så få israelske job som muligt går tabt i Teva. Avisen Jerusalem Post har beskrevet et møde kort inden jul, hvor Kåre Schultz abrupt afsluttede mødet. Han ville ikke fyre færre ansatte, som den israelske regering ellers forsøgte at tvinge ham til.

Kåre Schultz har fået tilnavnet 'Hard-Kåre', og den danske chef viste under mødet med Netanyahu hvorfor. Angiveligt truede han premierministeren med, at forsøg på at ændre i Schultz' plan ville føre til, at han ville fyre endnu flere ansatte i Israel.

Teva har været massivt ramt af gæld. Den israelske regering frygter, at den store fabrik i Jerusalem må lukke.

Storaktionær i Teva Benny Landa, siger til Globes, at Schultz' baggrund gør det nemmere for ham at gennemføre ændringerne. For jødiske Landa ville ikke kunne handle på samme måde.

- Men mine motiver er anderledes, fordi jeg er zionist. Han er kun kommet for at få aktieprisen i vejret, og han har ikke tid til langsigtede investeringer. Det kan man ikke bebrejde ham. Han skaber ikke denne situation, han forsøger at løse den. De præsenterede ham for en virksomhed på kanten af insolvens, siger Benny Landa til Globes ifølge Børsen.