Dansk superstjerne: Flov over dansk politik

Lukas Forchhammer kan bare ikke ha' det i sig, at regeringen har sat 56,4 mia. kr. af til nye kampfly. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Velfærd! Det vil Lukas Forchhammer, forsanger i succes-bandet Lukas Graham, hellere bruge 56 mia. kr. på end at købe nye kampfly.

Ifølge den hele tiden voksende sangstjerne Lukas Forchhammer fra bandet Lukas Graham, kan de 56,4 milliarder kroner, som regeringen torsdag øremærkede til køb og vedligeholdelsesudgifter af 27 kampfly af typen F-35, bruges meget bedre.

"Bliver flov over dansk politik, når vi bruger så mange penge på kampfly. Hvad med uddannelse og sundhed, integration og sammenhold?" skriver sangeren på sin Twitter-profil.

Han stiller sig dermed i koret af kritikere, som mener, at de mange millioner skal anvendes på velfærd i Danmark snarere end på militære bidrag i ustabile områder ude i den store verden.

Hans budskab får dog ikke lov at stå alene, og flere politikere og politiske aktører modsiger sangeren på Twitter.

Blandt andre Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, som i en kommentar til Lukas Forchhammer skriver, at han tværtimod er "stolt af at bidrage til en alliance hvor vi passer på hinanden".

Flere andre byder også ind og deltager i debatten, blandt andre den radikale politiker Karen Melchior, der mener, at Lukas Forchhammer bør tages seriøst uanset, om han er kunstner eller ej.

Men der er også en række forsøg på at skyde Lukas Forchhammers indlæg ned. Mark Thorsen, særlig rådgiver for integrationsminister Inger Støjberg, skriver:

"Det er altid så perspektivrigt og gennemtænkt, når kunstnere blander sig i den politiske debat."

Her kommer sang-kollegaen Pernille Rosendahl Lukas Forchhammer til undsætning, og skriver blandt andet i et modsvar:

"Nu stiller du dig vel ikke op i køen med politikere, der mener at kunstnere ikke må mene noget? Vi ses på Folkemødet," skriver hun.

"7 years" med Lukas Graham

Lukas Graham er i fuld sving med at etablere sig på den amerikanske musikscene.

Det er især nummeret "7 Years", som indfanger fans.

Sangen har ligget nummer to på den ikke ubetydelige amerikanske Billboard Hot 100-hitliste.

På YouTube er den officielle udgivelse af sangen blevet afspillet mere end 152 millioner gange.