Dansk skuespillerindes jul: Jeg ønsker mig altid diamanter

Skuespillerinden og iværksætteren elsker jul og har nogle helt særlige traditioner, der skal følges.
Christiane Schaumburg Müller har aldrig troet på julemanden.
Christiane Schaumburg Müller har aldrig troet på julemanden. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

December er årets bedste måned, mener Christiane Schaumburg-Müller, der lige nu er aktuel i musicalen "Elf" i Tivoli.

Her fortæller hun om sine juletraditioner og juleønsker:

Hvordan skal du holde jul i år?

- Det er ikke helt planlagt endnu, men jeg tror, vi holder det hjemme hos os. I min familie melder alle ind med ting, de gerne vil lave og tage med, og jeg synes, det er rigtig jul, når alle ligesom går i køkkenet og hjælper hinanden med maden, og det ikke bare er én, der står for det. Bortset fra at det kun er min mor, der kan lave sovs.

Hvornår sænker julefreden sig hos dig?

- Nok allerede omkring den 21. december, hvor jeg ligesom går ned i tempo, og man skal til at pynte juletræ. Og så er de to dage efter jul noget helt særligt, de føles som en slags udvidet søndag. Det er rigtig julefred for mig. Vi plejer ofte at gå nogle lange ture, og rundt i kvarteret kan man sådan se klynger af familier, der er ude at gå.

Hvilke særlige traditioner har I i familien?

- Den 23. december spiser vi risengrød og ser julefilm. Der er tre på programmet: "Fars fede juleferie", "Elf" og "Love Actually". Nogle gange når vi kun to. Og så er der risengrød til risalamanden juleaften.

Hvornår holdt du op med at tro på julemanden?

- Jeg kan ikke huske, at jeg som sådan har troet på ham. Jeg erindrer mere, at jeg altid har troet på julen som højtid og som en fantastisk tid. Julemanden er for mig mere sådan et billede på den stemning, der er omkring julen. Jeg tror på højtiden julen som en helt særlig magisk ting, der handler om familie, om at give og om at tage sig af dem, der måske ikke har så meget kærlighed. Og så er julen en højtid, hvor man nyder livet.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Det er at fælde juletræet selv med min familie som barn de få år, hvor det rent faktisk har sneet. Der er noget magisk ved kulde om vinteren. For nogle år siden var der en december, hvor det var helt vildt varmt, og så kommer man altså ikke rigtig i julestemning. Det må godt være frostgrader og rigtig koldt. Vi har altid holdt meget små juleaftener med kun den nærmeste familie, og det har jeg altid holdt af, for det giver en ro og bliver ikke så stresset.

Hvad bliver særligt ved julen i år?

- Jeg tror, jeg får jul med jul på. Jeg kommer hjem fra Tivoli i julestemning hver dag. Og det passer rigtig godt til mig. Jeg er meget spændt på, om det kan lykkes for mig at få for meget af det. Jeg synes jo, december er den bedste måned på året.

Hvad har været den værste jul?

- Det var ikke en dårlig jul, men det år jeg var i Argentina med min familie, blev det bare aldrig rigtig jul. Det var en skøn ferie, vi var to måneder af sted, men vi opdagede slet ikke, at det var jul. Juleaften var vi ude at se tango.

Hvad er den bedste gave, du har givet?

- Det var et par øreringe, jeg gav til min mor. Det var, da jeg var omkring 17 år eller måske lidt yngre, og jeg glædede mig så meget til at give hende dem. Jeg var sikker på, hun ville blive lykkelig for dem. Jeg havde købt en buket i samme røde farve og stukket øreringene ned i buketten.

- Jeg havde det som et lille barn, der ikke kunne vente på at give den. Og hun blev heldigvis lige så glad, som jeg havde håbet. Gaver handler ikke om budgettet, det handler om tanken, der ligger bag.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Det er en Esprit-skoletaske, som jeg fik i blå, og min bedste veninde fik i rød med tilhørende penalhuse. Jeg var omkring 12 år gammel, men penalhuset har jeg stadigvæk. Vi havde ønsket os de tasker så længe, men de var ret dyre, så vi troede ikke, vi ville få dem. Men så havde vores forældre talt sammen og besluttet at give os dem.

- Jeg synes, det bliver sværere og sværere at ønske mig noget, jo ældre jeg bliver. Men jeg ønsker mig altid diamanter, og jeg får gerne flere huller i ørerne for at gøre plads til dem.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.