Dansk politi ruster sig til terrorangreb
- Vi ser på, hvor klar vi i virkeligheden er til at modstå et angreb, og undersøger om hængslerne er smurt, siger Allan Nyring. Scanpix
Efter en ny terrorsag i Belgien ruster dansk politi sig nu til en lignende situation i Danmark.

De forpurrede terrorplaner mod belgisk politi får nu dansk politi til at opruste sikkerheden over hele landet.

- Vi ruster os lige nu til at kunne klare det, hvis sådan et angreb skulle ramme os, fortæller politiinspektør ved Den Nationale Beredskabsenhed i Rigspolitiet, Allan Nyring, til DR Nyheder.

- Vi har bedt alle politikredsene om at kigge på, hvordan de sikrer sig bedst muligt, hvis nogen kunne finde på at ramme os.

Det sker, efter et storstilet terrorangreb på belgisk politi blev afværget torsdag aften.

15 islamistiske terrorister blev stoppet, inden de kunne udføre deres plan om at iklæde sig falske politiuniformer og skyde betjente på gaden og på politistationer flere steder i landet.

Politiet har blandt andet gennemgået og rettet planer og beredskaber, opdateret politiets telefonlister, så alle kan få fat på hinanden, hvis et angreb skulle forekomme.

Også politistationer og andre bygninger er blevet gennemgået for at øge sikkerheden.

- Vi ser på, hvor klar vi i virkeligheden er til at modstå et angreb, og undersøger om hængslerne er smurt, siger Allan Nyring.

Dansk politi gik allerede i gang med at forbedre sikkerheden kort efter angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo i sidste uge, hvor 12 mennesker mistede livet - inklusive to politifolk.

Og det er ikke første gang, at dansk politi klargør sig til at modstå terrorangreb rettet direkte mod dem selv.

I oktober sidste år sendte Rigspolitiet og Forsvaret et brev rundt til samtlige politifolk og soldater, hvor de advarede om, at dansk uniformeret personel kunne være mål for terrorister - alene fordi de bar uniformer.

Brevet blev sendt, efter der skete en række angreb fra enkeltstående terrorceller, der havde netop uniformerede betjente og soldater som mål i USA, Canada og Storbritannien. Også norske betjente var blevet advaret om, at de også kunne være direkte mål for terrorister.

Dengang skrev Rigspolitiet:

- Med Danmarks deltagelse i internationale koalitioner mod Islamisk Stat og Danmarks engagement generelt, kan det ikke udelukkes, at danske politifolk kunne være mål for tilsvarende aktioner, stod der i brevet til politifolkene fra den 24. oktober.

Nu har begivenhederne i Belgien fået Rigspolitiet til at minde alle danske betjente om at være på vagt.

- Vi har indskærpet og erindret betjentene om det brev, fordi det meget godt beskriver, hvad det er vi står overfor, siger Allan Nyring.

- I brevet husker vi betjentene på, at de altid skal sørge for at have deres beskyttelsesmidler på plads, og at de skal være særligt opmærksomme på deres nærmiljø, når de løser politiopgaver, fortæller han.

Selv om det lykkedes for belgisk politi at stoppe angrebet, så vækker det bekymring hos dansk politi, at betjentene nu bliver set som legale mål for terrorister.

Politiforbundets formand kalder det 'skræmmende', at betjente risikerer at blive slået ihjel bare fordi de går på arbejde.

- Det her viser meget klart, at terroristerne vil ramme politiet, siger formand Claus Oxfeldt.

Vi er også mennesker, og vi bliver også påvirket af det, der foregår i Frankrig og nu i Belgien. En af betjentene i Paris blev jo likvideret.

Alligevel mener Claus Oxfeldt ikke, at de mange sager skaber utryghed blandt landets betjente.

- Vi er trænet i at tackle skarpe situationer. Vi skal selvfølgelig være ekstra opmærksomme og tage alle de forholdsregler, vi kan tage. Men vi bliver ikke grebet af panik.

Også hos Rigspolitiet skaber terroristernes fokus på politifolk bekymring, og politiinspektør Allan Nyring kalder det 'urovækkende', at nogen vil ramme politiet.

- Politiuniformen plejede at være beskyttelse i sig selv. Nu er den samme uniform et terrormål for nogen. Det er da tankevækkende, siger Allan Nyring.

- Men det understeger bare endnu engang, hvor vigtigt det er, at vi skal være til stede og klar til at beskytte befolkningen.