Dansk parti klar til at give slip på Grønland

Alternativet er klar til at give slip på Grønland i rigsfællesskabet, hvis de selv ønsker det, siger partiets ordfører i forbindelse med et nyt udspil. (Foto: Foto: Linda Kastrup/Scanpix/arkiv)

Alternativet er klar til at give slip på Grønland i rigsfællesskabet, hvis de selv ønsker det, siger partiets ordfører i forbindelse med et nyt udspil.

Alternativet melder nu klart ud, at det bakker op om at Grønlands nuværende status under Grundloven skiftes ud med en frivillig aftale, en såkaldt free-association aftale - hvis landets befolkning bakker det op.

- Hvis der kommer et ønske fra grønlænderne om at ændre rigsfællesskabet til free-association, så bakker vi entydigt op om dette, siger partiets ordfører Roger Courage Matthisen til Sermitsiaq.AG.

Mens andre danske partier jævnligt har påpeget, at selvstændighed ikke er økonomisk muligt, så mener Roger Courage Matthisen, at man børe vende den diskussion på hovedet.

- Helt grundlæggende mener vi, at man ikke skal lade sig begrænse af nødvendighedspolitik, når man udvikler sine visioner. Det må være slut med at slå grønlænderne oven i hovedet med bloktilskuddet eller Grundloven, når de udvikler en politik for et mere selvstændigt land, siger han.

Tankerne om et mere ligeværdigt forhold mellem Grønland og Danmark er del at et større udspil om global politik, som Alternativet vil fremlægge på mandag.

- Ønsker Grønland og Færøerne at forlade rigsfællesskabet og blive uafhængige, skal vi bakke op om det og, hvis de ønsker det, yde støtte til at gennemføre overgangen og opbygningen af de nye statsstrukturer, hedder det blandt andet i udspillet, som hen ad vejen skal munde ud i konkrete forslag, som vil blive fremsat i Folketinget.

Og det er ikke ganske udelukket, at partiet kan få opbakning til nogle af deres tanker. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har i det mindste åbnet døren på klem med hensyn til at hjælpe Grønland på vejen mod selvstændighed.

- Jeg mener, at det er en naturlig konsekvens af den udvikling, der har været over Hjemmestyre til Selvstyre, at der selvfølgelig er et ønske hos rigtigt mange grønlændere om at nå frem til en dag, hvor man kan opnå sin selvstændighed, siger hun i bogen 'Hvis Grønland river sig løs' af Martin Breum.

Arbejdet i den grønlandske forfatningskommission har ved flere lejligheder ført til debatter i Folketinget. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har således påpeget, at en grønlandsk forfatning, der ikke fugter hundrede procent med Grundloven, vil blive betragtet som en udmeldelse af rigsfællesskabet.

Alternativet mener, at danske politikere bør holde sig tilbage med sådanne udmeldinger.

- Der skal være rum til at Grønland kan udvikle sin politik i praksis, for eksempel i forfatningskommissionen, siger Roger Courage Matthisen (Alt).

Alternativet mener, at man allerede nu bør arbejde for at relationen mellem de to lande skal blive i øjenhøjde.

- For at forholdet mellem Grønland og Danmark kan blive mere ligeværdigt, kræver det først og fremmest, at kendskabet til Grønland og grønlændere bliver øget markant. Det er fortsat en alt for snæver forståelse og for mange fordomme om grønlændere.