Danmark åbner EM med sejr trods startvanskeligheder
Niklas Landin stod en stor kamp for Danmark i EM-premieren mod Rusland. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO
Niklas Landin spillede en hovedrolle, da Danmark trods en vaklende indsats åbnede EM med sejr over Rusland.

Spillemæssigt var det sjældent prangende, men Danmark er på tavlen ved EM i håndbold med en sejr.

I Ergo Arena i Gdansk fik Danmark den forventede sejr over Rusland med 31-25.

En pragtpræstation af målmand Niklas Landin var hovedårsagen til, at Danmark undgik en skuffelse fra starten af turneringen. Han stod på et stabilt højt niveau, og så kunne danskerne leve med, at angrebsspillet kun i glimt lyste op.

Efter 13-13 ved pausen løftede Danmark sit generelle niveau i anden halvleg og vandt på en solid afslutning, hvor russerne mistede pusten i slutfasen.

Danmark kom hakkende i gang med turneringens første halvleg. I forsvaret havde Gudmundur Gudmundsson valgt Henrik Møllgaard og Henrik Toft som de centrale skikkelser i René Toft Hansens skadefravær.

Det gjorde de til lige netop godkendt, men samlet set er der stadig plads til forbedring i forsvaret.

13 mål kan man sagtens tillade sig at lukke ind i første halvleg, men havde det ikke været for en række fremragende Niklas Landin-redninger, havde tallet været højere.

I den anden ende af banen flød angrebsspillet heller ikke optimalt. Bagspillerne skulle lige spille sig varme, inden de fik gang i deres gennembrud og skud.

Mikkel Hansen scorede sit første mål efter 13 minutter og fulgte siden op med sin tredje scoring til 8-7, som var den eneste danske føring inden pausen.

Russerne var en anelse ovenpå i det meste af de første 30 minutter. Inden kampen talte den danske landstræner om et russisk hold i fremgang, og det understregede russerne selv.

Deres bevægelige forsvar var ubehagelig kost for det danske opspil, og efter 20 minutter tog Gudmundsson konsekvensen og skiftede playmaker; fra Rasmus Lauge til Mads Mensah Larsen.

Det lignede en russisk pauseføring, men med en mesterlig redning forhindrede Landin 9-12 efter 26 minutter, og i stedet kæmpede Danmark sig på 13-13.

En fremragende start på anden halvleg bragte endelig Danmark på sejrskurs. Michael Damgaard blev sendt på banen, så Mikkel Hansen kunne få et hvil, der skulle vise sig at vare hele anden halvleg. Det skulle vise sig at være et stærkt træk.

For første gang i kampen kom Danmark nemt til sine scoringer, og i kraft af to scoringer i sine første tre EM-minutter bragte Damgaard Danmark på 17-14.

Helt indtil fredag aften var der tvivl om hans deltagelse i kampen, efter han søndag blev skadet i Golden League. Men Damgaard virker helt klar til at gøre en forskel.

Men russerne var ikke slået. De skabte på ny balance i stillingen. Danskernes vilkår blev ikke nemmere af, at Henrik Møllgaard måtte udgå med en skade.

Men i de sidste ti minutter viste Danmark større karakter og rutine, og Rasmus Lauge sikrede reelt sejren, da han med knap fem minutter tilbage bragte Danmark på 27-23.

Det kunne russerne ikke reagere på, og så kunne Danmark sikre sig en komfortabel sejr.

/ritzau/