Coop afviser: Vi vil IKKE fyre de unge

Det bliver fremover sværere for landets skoleelever at finde et fritidsjob. Supermarkedskæden Coop vil fremover helt droppe at ansætte 13 til 15 årige. (Foto: Foto: Søren Bidstrup / Scanpix )

Coop vil fremover lukke for, at unge mellem 13 og 15 år kan blive ansat i kædens butikker, da supermarkedsgiganten ser Arbejdstilsynets regler på området som værende for strikse. Coop vil dog ikke fyre de godt 2.000 unge, der allerede er ansat.

Hvis man som ung skoleelev drømmer om at tjene en ekstra skilling til ferie eller fredagsslik, skal man i fremtiden kigge sig ekstra godt om for at finde et arbejde.

Dansk milliardær vil bygge sin egen by

En af landets største supermarkedskoncerner Coop, der står bag kæderne Kvickly, Super Brugsen, Dagli' Brugsen, Irma og Fakta, vil fremover helt fraråde sine butikker at ansætte unge mellem 13 og 15 år. Ifølge Coop er Arbejdstilsynets regler på området nemlig alt for uklare. 

- Vi oplever, at Arbejdstilsynet i en periode har tolket reglerne for ungarbejde yderst strengt, hvilket har betydet, at flere og flere af vores butikker får påbud og dyre bøder. Derfor ser vi os nu nødsaget til at råde butikkerne til kun at ansætte unge over 15 år, siger Thomas Hermann, arbejdsmiljøpolitisk chef i Coop til Avisen.dk.

Thomas Hermann understreger dog, at de ungarbejdere, der i dag arbejder i en af Coop's butikker, ikke skal frygte en fyreseddel. 

- Fremover vil vi kun ansætte de unge, der har forladt folkeskolen. Og det er da en skam, for jeg kender mange unge drenge og piger, der synes, at det er spændende at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet i en tidlig alder, siger Thomas Hermann. 

Arbejdstilsyn undrer sig 

Hos Arbejdstilsynet undrer man sig over udmeldingen fra Coop, da reglerne for ungarbejde blev lempet 1. januar 2018 og ikke er blevet strammet siden. 

- Coop har ikke henvendt sig til os, men vi vil meget gerne i dialog med Coop omkring emnet, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Lars Tue Toft til DR.

Den nye lempelse af reglerne for ungarbejde betyder blandt andet, at ansatte under 15 år i dag må beskæftige sig med blandt andet "lettere ekspedition i restauranter og butikker". 

Ifølge Arbejdstilsynet stammer de fleste påbud fra situationer, hvor de unge har stiftet bekendtskab med farlige apparater som slagteriudstyr og rengøringsmaskiner. 

- Vi ser, at unge arbejder med farlige maskiner, det kan være en flaskeautomat, da der er en risiko for at komme til skade, og det kan udløse et påbud, siger Lars Tue Toft til DR. 

Mudrede regler

Hos Coop savner man klarhed fra Arbejdstilsynets side omkring de regler, der gælder for unge på arbejdspladsen. 

- Vi havde en episode i en slagterafdeling, hvor butikken fik en bøde, fordi en af de unge havde arbejdet for tæt på en maskindel, men ikke haft noget at gøre med selve maskinen. Det er et rigtigt godt eksempel på, at det er nærmest umuligt for butiksejerne at navigere i de her regler, siger Thomas Hermann. 

- Når vi samtidig ser bøder på over 150.000 kroner, så er det altså noget, der har stor betydning for den enkelte virksomhed, tilføjer han.

Vil I gerne have lempet reglerne, så de unge fremover kan løse flere opgaver som for eksempel at sidde i kassen eller bruge rengøringsmaskiner?  

- Nu går du ned i en detaljegrad, som jeg helst ikke vil svare på. Først og fremmest vil vi gerne have en dialog med Arbejdstilsynet om, hvordan de tolker de her regler, så det forhåbentligt kan blive muligt for vores butikker at have unge under 15 år ansat i fremtiden, siger Thomas Hermann.