Choktal: Østeuropæere strømmer til Danmark

Østeuropæere strømmer til Danmark, viser nye tal. Blandt andet arbejder en del på metrobyggeriet i København. Billedet er et arkivfoto. (Foto: Colourbox)

På to år er antallet af østarbejdere steget med 25 procent.

Der er sket en markant stigning i antallet af østeuropæere, der arbejder i Danmark.

På bare to år er tallet steget med 25 procent. Hvor der i april 2012 var 47.808 østeuropæere ansat på de danske arbejdspladser, var der i april i år 59.258. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen ifølge Ekstra Bladet.

Den markante stigning får fagforeningerne til at frygte, at østeuropæerne arbejder alt for billigt og dermed underminerer de danske arbejdsforhold.

I 3F har man blandt andet haft over 600 sager det seneste år, hvor arbejdsgivere, der bruger østeuropæisk arbejdskraft, er blevet meldt til enten Arbejdstilsynet, Skat eller politiet.

"Vi ser flere og flere af de grove tilfælde, hvor de ansatte slet ikke har rettigheder og arbejder under slavelignende vilkår, og vi frygter, at den her type ansættelser vil brede sig. Indtil videre har hverken vi eller myndighederne kunnet knække koden for at bremse det," siger forhandlingssekretær i 3F Palle Bisgaard til Ekstra Bladet.

Ifølge Niels Westergård-Nielsen, der er professor på Copenhagen Business Schools afdeling for international økonomi og ledelse, er de mange østeuropæere en gevinst for det danske samfund.

Væksten i antallet af østeuropæere er blandt andet et udtryk for, at de tager job, som danskerne ikke vil have.

"Det er 60.000, som er i nogle særlige sektorer. Det er job, som danskerne kunne have taget, men som de ikke tager. Enten fordi der bliver tilbudt for lidt i løn, eller fordi de ikke vil have arbejdet. Holder du det op mod, hvor mange danskere der er ledige, så er det jo et højt tal," siger han til Ekstra Bladet.