Chok-melding: "Working poor er kommet til Danmark"

Fænomenet med arbejdende fattige er nu kommet til Danmark, vurderer fagformand.
- Mange kan ikke leve af deres løn og er nødt til at have to eller tre jobs for at kunne klare sig.
- Mange kan ikke leve af deres løn og er nødt til at have to eller tre jobs for at kunne klare sig. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/Arkiv

Et voksende antal arbejdende fattige har de seneste år været et problem i Tyskland og andre lande i Europa. Nu er fænomenet kommet til Danmark.

Det vurderer Tina Møller Madsen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, i en artikel i Fagbladet 3F.

Inden for rengøring, hotel- og restaurationsbranchen findes der en stor gruppe, der er nødt til at have to eller tre job for at kunne klare sig. Mange af dem arbejder under 15 timer om ugen. Det viser en ny artikel, publiceret i går, af forskere fra FAOS - Forskningscenter for arbejdsmarkedet- og organisationsstudier ved Københavns Universitet.

- Det er netop, hvad vi oplever. Mange kan ikke leve af deres løn, og er nødt til at have tre jobs, hvis det skal løbe rundt. Det er working poor, der er kommet til Danmark, siger Tine Møller Madsen.

- Det har konsekvenser: Mange medlemmer kan ikke bare gå i banken og få et lån til en bil eller en bolig, fordi deres jobs med få timer ikke bliver set som fast beskæftigelse, siger gruppeformanden.

Ikke til at leve af

- Vi ser kontrakter på alt mellem 0 og 15 timer, og det kan man simpelthen ikke leve af, siger Tina Møller Madsen.

Forskerne bag undersøgelsen afviser Tine Møller Madsens udlægning af rapporten. Læs mere om det her.

De ansatte på kontrakter med lave timetal får desuden en gennemsnitligt lavere timeløn, hvilket forværrer problemet, ifølge den videnskabelige artikel.
Fleksibilitet er et nøgleord, fastslår ph.d.-studerende Jonas Felbo-Kolding, der er medforfatter til artiklen.

- Der er tegn på, at reguleringen giver arbejdsgivere mulighed for at opnå større fleksibilitet ved at ansætte flere medarbejdere på få og variable timer. De variable arbejdstider kan samtidig medføre, at de ansatte stiller færre krav. Men de bliver måske også mindre engagerede i arbejdspladsen, siger Jonas Felbo-Kolding.

Det lave timetal findes især blandt de unge. Inden for hotel og restauration er 68 procent af dem, der arbejder under 15 timer om ugen, unge.

Udviklingen kalder på handling, mener Tina Møller Madsen

- Det ligner mere og mere Tyskland og Sydeuropa, hvor man gør rent for ti euro eller mindre i timen. Beskæftigelsen er blevet udhulet, og man er selv nødt til at forsøge at stykke arbejde sammen af forskellige jobs. Derfor må vi kræve at få timer, man kan leve af, siger Tina Møller Madsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.