Chefredaktør: Skal vi have flere statsministre?

DER BLIVER IKKE valg lige foreløbig. Det slog statsminister Lars Løkke fast fredag ved Venstres sommergruppe møde. Der er finanslov, sundhedsudspil og ting at bestille på denne side af nytår, må vi forstå.

Det var nærmest en kedelig melding efter nogle dage, hvor der viste sig stor iver efter at blive statsminister. Uagtet at det er Lars Løkke, der er den – også i Venstre.

LÆS OGSÅ:  Chefredaktør: Ja til ordentlige forhold i Ryanair!

Mange vil gerne have Løkkes job. Således er det finansminister Kristian Jensen, Venstres næstformand, der fortæller om Venstres mærkesager forud for den kommende valgkamp. Altså ikke formanden, Lars Løkke, men næstformanden. Det er ret specielt. Kristian Jensen har slået fast, at Venstre ikke går til valg på skattelettelser. I den forgangne uge kæmpede han for velfærdsstaten mod den skingre amerikanske tv-vært Trish Regan, der fik blå og røde og journalister forenet: ”Don’t mess with Denmark!”

LAD OS så langt antage, at Venstres formand og vores nuværende statsminister Lars Løkke gerne vil fortsætte i jobbet, så må den forgangne uge have passet ham svært godt.

Dels er konservative og DF ved at tale sig varmt sammen om at indgå i en regering med Venstre.

Det efterlader efterhånden kun et spørgsmål om, hvordan LA skal vippes ud. Og så skal Nye Borgerlige helst ikke blive for larmende eller tage stemmer i blå blok uden at komme over spærregrænsen. Det skal nok give ramasjang, men LA kan ikke støtte, at Mette Frederiksen bliver statsminister. En position som eneste, liberalt korrektiv til en centrum-højre regering er måske ikke så tosset for Anders Samuelsens tropper?

Dels – og endnu bedre for Løkke – har en tredje kandidat i oppositionen meldt sig til statsministerjobbet. Som bekendt har Uffe Elbæk spillet sig ind på den Alternative måde, og nu vil Enhedslistens Pernille Skipper også være den!

DER ER IKKE MANGE målinger, der tyder på, at vælgerhavet ønsker nogle af de to frem for Mette Frederiksen. Ja, spørgsmålet må være, om de fremmer ambitionen om et regeringsskifte eller absurd nok bliver Løkkes bedste kort i valgkampen?!

Jeg har stor veneration for dele af Alternativets og Enhedslistens politik. Partiernes fokus på bæredygtighed, civilsamfundet og en konstant udfordring af vores strukturer er velgørende. Men der må også være overvejelser om, hvordan en mulig dronningerunde skal forløbe.

Lad os for tankespindets skyld lege, at vi er i foråret 2019, og det nys afholdte Folketingsvalg endte med et mudret billede, hvor den forhenværende røde blok har 90 mandater, heraf har Alternativet fået 8 (de fire nordatlantiske lader vi ude her).

Vi lægger til grund, at i hvert fald 85 mandater peger på Lars Løkke. Det er et flertal, fordi højst 82 vil pege på Mette Frederiksen. Med mindre Enhedslisten også da fastholder sin statsministerkandidat. Så er Løkkes flertal endnu større.

DET KAN GODT tage lang tid, men Løkke vil have flere muligheder for at samle et flertal bag en regerings-konstellation, hvor man ikke kan afvise, at de radikale kan hjælpe – ved ikke at stemme imod Løkke.

Der er mange hvis’er i det, men oppositionen til Lars Løkke står lige nu ret svagt – og partierne synes internt meget uenige om hvorfor!

I skrivende stund er der fire kandidater til statsministerposten. Den femte – og slet ikke usandsynlige – Kristian Jensen er ikke emne, endnu. Underholdende? Ja. Hjælpsomt for vælgerne ift. hvad man får? Kun, hvis vi får flere statsministerposter!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.