Chefredaktør: Lad os betale den skat

Da jeg var dreng, sagde min far til mig: ”Jeg betaler min skat med glæde”.

Den sætning fortjener at flyve mange steder.

Se lige dette klip fra World Economic Forum i Schweiz forleden. En yngre historiker peger på det latterlige i, at 1500 privat-jetfly fragter nogle af verdens rigeste mennesker til Davos. Her kan de i et par dage bekymre sig om social slagside og klimaforværringer. For at ”jette” ud igen og folde de bekymrede miner sammen.

Et progressivt skattesystem, hvor dem, der tjener mest også betaler mest, er afgørende for et samfund med nogenlunde social balance.

Det er akkurat det, de nordiske lande har formået gennem politiske valg i tiden efter Anden Verdenskrig. Det er akkurat den balance, mange andre lande i dag orienterer sig imod.

Den danske fagbevægelse har med rette sat kampen mod ulighed på dagsordenen. Til stor irritation for borgerlige, danske medieledere, der desperat slår ud mod afsenderne og den opgivende regering.

En regering som - jævnfør den aktuelle pensionsdebat - mest sidder sin tid ud. Ude af stand til at ramme en folkelig dagsorden.

At borgere og virksomheder betaler den skat, de skal, er ellers en folkelig dagsorden.

Tænketanken Cevea kørte for nylig en lidt overset kampagne, der satte fokus på dette afgørende tema:

Kun 3 pct. af de danske virksomheder bliver kontrolleret af skattevæsenet. Ifølge Cevea betyder det blandt andet, at der mangler mindst 14,1 mia. kr. i skatteindtægter fra danske virksomheder. 

For de penge kunne vi få et bedre sundhedsvæsen, bedre folkeskoler, bedre uddannelser og hæve dagpenge-satsen. Alle initiativer, der vil styrke den sociale sammenhængskraft. I Danmark.

I ugens løb har det været diskuteret, om vi har ulighed i Danmark.

Kan den føre til ”gule veste”, gadens parlament, som vi har set i Frankrig de seneste måneder?

Nej, siger de fleste, for den sociale ulighed i Danmark tåler ikke sammenligning med den i Frankrig. Det er heldigvis korrekt. Men den magtesløshed, mange folk oplever overfor de politiske og offentlige institutioner, skal man ikke undervurdere.

Det er den højoktan benzin, de Gule Veste har kørt på. Det er den benzin, tilhængere af en differentieret pensionsalder i Danmark kører på.

Det samme gør sig gældende med oplevelsen af vores skattesystem. Danskerne synes som flest, at man betaler ok i skat. Men det er dæleme ikke i orden, at nogen – og især dem der har virkelig meget – kan krabbe udenom.

Det er den moralske kontrakt, vi forventer i et samfund med lighed som grundværdi. Den værdi skal vi tale om. Den værdi skal flyve rundt. Eller udtrykt på godt engelsk: "Get out and pay up!"

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.