Chefredaktør: CEPOS rammer det mentale stengulv

JEG TÆNKER TIT, at det gælder om at sige noget vildt!

Sig eller skriv noget vildt, så tager vi i medierne det op. Og i nogle tilfælde kan man bytte vildt ud med dumt.

Den borgerligt-liberale tænketank CEPOS har en velbegavet cheføkonom Mads Lundby Hansen. Jeg har mødt ham nogle gange. Mads fægter med åben pande og bakker sine holdninger op. Respekt for det. Men forleden skulle han være ”blevet hjemme”.

I Information bragte han biblioteker i spil som et problem for arbejdsudbuddet.

Ja, sådan tænker det økonomiske menneske, der ser individer som produktionsarbejdere i maskinen Danmark. Arbejd, Arbejd!

Og ja, måske, jeg ved nu ikke, måske findes der ledige folk, der foretrækker en tur på biblioteket frem for at arbejde. Det skal med, at det ikke er biblioteker som institution, Mads Lundby har det svært med. Nej, det er folkets gratis adgang til bøgernes verden. Det burde koste, for når det gør det, vil ledige nok hellere søge arbejde end at spilde tiden der. Eller på gratis museer, fy for den da!

Dagen efter i PioPio imødegik AE’s chefanalytiker Jonas Schytz Juul CEPOS’ pointe og pegede på et helt andet formål med biblioteker end effekt på arbejdsudbuddet:

”Det fremstår næsten grinagtigt, at det er biblioteker, man fremhæver. For det første, så er det en forsvindende lille del af de offentlige udgifter, som går til biblioteker. For det andet, så vidner det om, at det enøjede fokus på arbejdsudbud er gået ud over overblikket. Man zoomer helt ind på en enkelt ting, og så glemmer man det store billede. Formålet med at oprette biblioteker og museer er jo ikke at øge arbejdsudbuddet.”

Kommentator Rasmus Jønsson så i Fagbladet3F andre kvaliteter for ledige ved biblioteker:

”Biblioteket er et fantastisk sted for landets arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere og folk på sygedagpenge. For ligesom alle andre samfundsgrupper kan de bruge biblioteket som et sted til fordybelse, til at blive klogere og få ny viden.

Det kunne godt stoppe her. At vi siger: ”Det var bare for sjov, ha ha, den var god.”

MEN NEJ. Når jeg så bramfrit kalder disse tanker fra CEPOS for dumme, er det fordi, det vidner om en fattig forestillingsevne om vores samfund. Om hvad vi drømmer om at leve i som borgere. Det løfter sig ikke over det mentale stengulv, men reducerer ledige mennesker til produktionsenheder og fortsætter en beskrivelse af ledige som uproduktive, måske endda dovne.

Tænketanke kan og skal forestille sig mange ting. Deres berettigelse består netop i at udfordre vores tænkning og forståelse af, hvordan vores samfund fungerer. Men når man har stærke holdninger og ideer, må man også forvente at blive stærkt imødegået.

Politikere før Mads Lundby og jeg blev født har set mennesket – i arbejde eller uden – som andet og mere end en produktions-enhed. Vores forståelse af historien, møde med andre menneskers tanker og vores generelle forestillingsevne skabes gennem bøger, kunst og andre former for kulturelle tilbud.

Det er og har været en tydelig målsætning, at de tilbud ikke kun skulle være for de fine og lærde, som i gamle dage. Nej, det skal være for alle, for folket.

Folket har ikke penge til at betale for alt det, velhavere har. Folkets forståelse af, at det netop er i en forsamling, at folk kan flytte og ændre noget, kommer ikke mindst gennem adgang til kultur, bøger og historiske besøg.

HVIS CEPOS VIL INDFØRE noget så fantasiløst som brugerbetaling på vores fælles kultur, så skal man sige det og beskrive de sandsynlige konsekvenser af det. Det er en dum retning tilbage mod fortiden, men det er fair politisk at diskutere.

Mere løfterigt er det at se på de muligheder, livet har. Også selv om man ikke er i job. Man kan udfolde sig på andre måder end gennem et arbejde, og vores kulturelle tilbud er vitale åndehuller i en presset hverdag. Som ikke er mindre presset uden løn-indtægt.

Kære Mads Lundby og CEPOS! Det var en smutter. Har I en analyse på vej af Dronning Margrethes effekt på arbejdsudbuddet? Hvis hun trækker arbejdsudbuddet ned, skal vi så skrotte monarkiet?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.