Chef ville sløjfe pensionsbidrag: Nu får Svend 125.000 kroner i erstatning

- Fra dag ét har jeg ment, at sagen var klokkeklar, siger 69-årige Svend Lindbøl. (Foto: Foto: CO-søfart)

Den tidligere skibsfører 69-årige Svend Lindbøl er lettet.

Den tidligere skibsfører 69-årige Svend Lindbøl er lettet. 

Efter et langt og sejt sagsforløb på flere år, har han endelig fået Ligestilingsnævnets ord for, at han blev aldersdiskrimineret af sin arbejdsgiver, Forsvaret. 

Det skriver Fagbladet CO-Søfart i dag.

Efter en lang karriere hos Mærsk - først som pilot hos Maersk Air og siden som styrmand i Mærsk-rederiet - blev han i 2006 ansat i Farvandsvæsnet som VTS-operatør, hvor han fik til opgaeve at overvåge af skibstrafikken på Øresund.

Efter aftale med sin arbejdsgiver trappede han løbende arbejdstiden ned, og i 2011 bad han om at blive timelønnet vikar, skriver Fagbladet CO-søfart. 

Aftalen lød på, at han fik sit pensionsbidrag udbetalt i stedet for at få det sat ind på en pensionsopsparing. Den løsning var alle parter tilfredse med. 

Sat ned i løn

Men i 2012 ændrede tingene sig. Her overtog Forsvaret nemlig ansvaret for VTS-Øresund.   

I november 2012 blev Svend Lindbøl pludselig kaldt til samtale på chefens kontor. Han fik at vide, at han ikke længere kunne få pensionsbidraget udbetalt, og at lønnen derfor ville falde - i alt 14 procent, skriver Fagbladet CO-søfart.

Den aftale ville Svend Lindbøl ikke finde sig i. Derfor takkede han nej til aftalen, hvilket resulterede i en fyreseddel. 

Det blev startskuddet til en lang og udmagrende sag mellem Svend Lindbøl og Forsvaret.  

- Fra dag ét har jeg ment, at sagen var klokkeklar. Der er gået godt tre år – helt præcist 1209 dage – hvor Forsvaret har brugt tiden og uanede ressourcer på at sno sig rundt i den ene søforklaring efter den anden. Det kan man ikke sige noget positivt om. En førsteårs kontorelev kunne have gjort det bedre ved at holde sig til faktuelle facts, siger han til Fagbladet CO-søfart.

Næsten tre års kamp

Den i dag 69-årige tidligere skibsfører forestod selv sagsbehandlingen fra 2012 til 2014. Ifølge Fagbladet CO-søfart blev der i den periode skrevet hundredevis af mails og breve med klage og forklaringer til Personalestyrelsen, Forsvarsministeriet, Ombudsmanden og Ankestyrelsen.

Da sagen i 2014 blev indberettet til ligestillingsnævnet, blev den overtaget af Dansk Metals Maritime Afdeling/CO-Søfart’s sekretariatschef, advokat John Ibsen. 

Og nu har sagen altså fået en for Svend Lindbøl lykkelig udgang. Han har fået tilkendt 125.000 kroner i godtgørelse fra Forsvaret.  

- Med afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet får jeg ret. Selvfølgelig er jeg glad for godtgørelsen, men beløbet i sig selv er ikke væsentligt – bortset fra, at størrelsen på beløbet angiver, hvor alvorligt Ligebehandlingsnævnet har vurderet Forsvarets overtrædelse af Ligebehandlingsloven til at være, siger Svend Lindbøl til Fagbladet CO-søfart.