Cataloniens politi lader vælgere stemme på skole i Barcelona

Hundredvis af vælgere venter på at kunne stemme ved valgstedet på Escola Tabor i Barcelona. (Foto: Foto: Foto: Frank Jørgensen, Ritzau./Free)

Meldinger om håndfast politi ved flere valgsteder i Catalonien. Men på en skole i Barcelona er det anderledes.

Hundredvis af vælgere ved Escola Tabor-skolen i Barcelona har vundet en lille sejr i deres bestræbelser på at stemme ved den folkeafstemning, som Catalonien prøver at gennemføre søndag om løsrivelse fra Spanien.

Spaniens regering og domstolene har erklæret afstemningen forfatningsstridig og sat politiet til at lukke eller afspærre valgstederne i den selvstyrende region i det nordøstlige Spanien.

Søndag klokken ni blev valget officielt skudt i gang, og på det tidspunkt stod hundredvis af vælgere i kø ved Escola Tabor-skolen, hvor børn og forældre har overnattet i et forsøg på at hindre, at politiet kom og lukkede den.

Der var ikke politi klokken 09.00, men telefonerne hos de mange vælgere var glødende. Der indløb meldinger om, at politiet greb ind ved andre valgsteder, nogle steder meget håndfast.

Blandt andet ved et valgsted i nærheden, og det lå i luften, at politiet snart ville komme.

Valgstedet åbnede døren klokken 09.00, hvorefter der udbrød sang og slagord, men valget kom ikke i gang. Der var, hvad aktivister kaldte "tekniske problemer".

Ikke længe efter kom en politihelikopter og blev hængende i luften over valgstedet. Nogle vinkede til den, andre viste deres langemand op i luften.

Og så begyndte der at komme politifolk. En halv snes og nogle salatfade.

Spaniens regering har sendt tusindvis af ekstra politifolk til Catalonien for at sikre, at der ikke stemmes, men politiet ved Escola Tabor-valgstedet var det lokale politi, det catalanske.

Der har været spekulationer om, om det lokale politi nu også ville følge ordrer fra Madrid, eller om det ville se igennem fingre med afstemningen.

Politiet blev mødt med klapsalver, og tre politifolk stak hovederne sammen med et par af valgarrangørerne.

Imens satte mange vælgere sig på gaden, selv om det er regnvejr i Barcelona.

Pludselig gik politiet igen og beordrede bilerne væk.

- Vi har lovet politiet, at vi forholder os roligt og ikke laver ballade. Nu begynder vi at stemme, sagde en af aktivisterne i en megafon, hvorpå jublen brød løs.

Om politiet vender tilbage senere på dagen, ved ingen.

- Vi var heldige, at det var det catalanske politi, siger Ana, en af vælgerne.

- Selv politihelikopteren er væk. Nu mangler vi bare, at det skal holde op med at regne.

/ritzau/