Catalonien vil kræve uafhængighed ved ophævelse af selvstyre

Cataloniens regionale præsident, Carles Puigdemont, siger ifølge Reuters ved et partimøde i Barcelona onsdag aften, at han formelt vil erklære regionen uafhængig, hvis Spanien begynder at ophæve dens selvstyre. Det oplyser en unavngiven kilde fra den catalanske regering. (Foto: Foto: Pau Barrena/arkiv/AFP)

Regional kilde: Puigdemont vil erklære uafhængighed, hvis Spanien begynder at ophæve selvstyre.

Cataloniens regionale leder, Carles Puigdemont, siger ved et partimøde i Barcelona onsdag aften, at han formelt vil erklære regionen uafhængig, hvis Spanien begynder at ophæve dens selvstyre.

Det oplyser en unavngiven kilde fra den catalanske regering.

Spaniens regering har krævet, at Catalonien senest torsdag uddyber, hvorvidt regionen har erklæret sig uafhængig.

Spaniens forfatningsdomstol erklærede tirsdag Cataloniens lov om den omstridte afstemning om uafhængighed ugyldig.

I kendelsen sagde domstolen, at Cataloniens særlige lov strider imod den nationale suverænitet og den "spanske nations uopløselige enhed".

Domstolen har også erklæret den parlamentssamling, hvor afstemningsloven blev vedtaget, for ulovlig.

I Barcelona siger en unavngiven regeringskilde, at Puigdemont formelt vil fremsætte en uafhængighedserklæring, hvis Spanien torsdag ophæver selvstyret for Catalonien.

Regeringen i Madrid har fastslået, at catalonierne vil blive underlagt et direkte styre fra Madrid, hvis de ikke inden torsdag klokken 10.00 lokal tid lægger afstand til en symbolsk uafhængighedserklæring, der blev fremsat i sidste uge.

Det vil tage mellem tre og fem dage at ophæve den regionale autonomi, hvis premierminister Mariano Rajoy beslutter sig for at gøre brug af artikel 155 i forfatningen fra 1978, da det vil kræve en parlamentarisk godkendelse.

Det vil være et hidtil uset skridt, siden Spanien vendte tilbage til demokratiet i slutningen af 1970'erne, hvis Rajoy pålægger Catalonien et direkte styre fra Madrid.

I så fald kan regeringen i Madrid i teorien fyre den lokale regering i Catalonien og indsætte et nyt hold, tage kontrol over politiet og økonomien og udskrive lynvalg.

/ritzau/Reuters