Catalonien stemmer for løsrivelse: Spanien tager magten

Spaniens senat har vedtaget at give Spaniens nationale regering beføjelser til at indføre direkte styre i Catalonien.

Senatet har ved en afstemning fredag eftermiddag aktiveret paragraf 155 i den spanske forfatning.

Den betyder, at den spanske premierminister, Mariano Rajoy, får muligheden for at regere Catalonien fra Madrid.

Rajoy samlede sin regering klokken 18 dansk tid for at vedtage de første foranstaltninger, som kan indebære en afskedigelse af Cataloniens regering og en direkte overtagelse af ledelsen af det catalanske politi.

Den spanske premierminister vil klokken 20.15 fremsætte en erklæring om regeringens reaktion på uafhængighedserklæringen i Catalonien, skriver AP.

'Beslutningen i senatet blev truffet, kort efter at Cataloniens parlament havde vedtaget at erklære regionen uafhængig af Spanien.

Ved afstemningen i senatet var der 214 stemmer for at aktivere paragraf 155, mens 47 stemte imod, og en stemme var blank.

I Barcelona stemte 70 medlemmer af Cataloniens parlament for uafhængighed.

Forud for afstemningen var de catalanske oppositionspartiers medlemmer, som er imod løsrivelse, udvandret fra parlamentet i Barcelona.

Det var nødvendigt med mindst 68 stemmer for en erklæring om løsrivelse i parlamentet, som har 135 medlemmer.

I Madrid opfordrer regeringen befolkningen til at forholde sig roligt i den usædvanlige situation.

Rajoy siger ifølge nyhedsbureauet AP, at han håber, at det kun vil være nødvendigt i kortere tid at underlægge Catalonien det direkte styre.

- Det, som sker i Catalonien, er åbenlyst i strid med loven, demokratiet og alles rettigheder. Og det har konsekvenser, hedder det i en tale, som Rajoy holdt forud for afstemningen i senatet.

Catalonien i det nordøstlige Spanien har 7,5 millioner indbyggere.

Ved en omstridt folkeafstemning i Catalonien 1. oktober stemte over 90 procent for uafhængighed fra Spanien.

Dog var det kun 43 procent af vælgerne, som stemte på valgdagen, hvor spansk politi flere steder blev sat ind for at forhindre valghandlingerne.

Efterfølgende har der i Barcelona været meget store demonstrationer, hvor demonstranterne råbte slagord for et samlet Spanien og imod løsrivelse.

/ritzau/Reuters