Californien trodser Trump og laver grøn aftale med Kina
Californiens guvernør, Jerry Brown (til venstre), taler med den kinesiske videnskabsminister, Wan Gang, efter at de har underskrevet en grøn samarbejdsaftale i Beijing. Foto: Thomas Peter/Reuters
Den amerikanske delstat Californien vil arbejde sammen med Kina om at udvikle grøn og bæredygtig teknologi.

Delstatsregeringen i Californien og det kinesiske videnskabsministerium har underskrevet en aftale om at samarbejde om at udvikle bæredygtig teknologi og reducere udledningen af drivhusgasser.

Med aftalen vil parterne yderligere udforske klimavenlige handels- og investeringsaftaler.

Samarbejdet manifesteres under navnet California-China Clean Technology Partnership.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Formålet er at drive innovationen inden for områder med fokus på begrænsning af CO2-forurening.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte i sidste uge, at USA vil trække sig ud af den historiske klimaaftale fra Paris i 2015.

Californiens guvernør, Jerry Brown, kaldte beslutningen "sindssyg". Han understregede ved samme lejlighed, at Californien vil fortsætte kursen mod en renere verden.

Brown lovede, at han sammen med guvernører fra delstaterne New York og Washington vil etablere en koalition af delstater, der fortsat vil overholde betingelserne i Parisaftalen.

Californien har i mange år stået i spidsen for klimavenlige initiativer i USA.

- Der bliver ikke kun holdt nøje øje med, hvad der foregår i Californien. I visse tilfælde bliver det også kopieret i andre stater og lande, siger Severin Borenstein, energiøkonom ved Berkeley-universitetet, til mediet Politico.

Jerry Brown er i denne uge på besøg i Kina netop for at tale om klimaforandringerne på en konference i Beijing.

Guvernøren siger på konferencen, at klimaforandringerne er en større trussel end fascismen under Anden Verdenskrig.

Jerry Brown er en blandt mange amerikanere, der er godt og grundigt vrede over Trumps beslutning om at trække USA ud af aftalen.

Mandag meddelte den øverste diplomat ved den amerikanske ambassade i Beijing således, at han siger op netop på grund af Trumps klimapolitik.

Chargé d'affaires David Rank er fungerende ambassadør, mens man venter på, at Trumps nyudnævnte ambassadør, Terry Branstad, ankommer til Kina.

Rank fortalte på et møde for ambassadens ansatte, at hans opsigelse skyldes Trumps beslutning om at trække USA ud af klimaaftalen.

Det fortæller en amerikansk embedsmand ifølge Reuters.

En talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium bekræfter Ranks tilbagetræden.

Netop samarbejdet mellem Kina og USA var en vigtig forudsætning for, at knap 200 lande valgte at skrive under på Parisaftalen i 2015.

/ritzau/