Café-ejer chikanerede fleksjobbere: Minister vil se på regler
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at diskutere, om muligheden for at få dispensation for rimelighedskravet skal forlænges. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv og Google Street View
Flere tidligere ansatte ønsker, at der havde været bedre kontrol med Café Kaffegal, der havde fået dispensation for det såkaldte rimeligshedskrav.

I flere år har den socialøkonomiske virksomhed Café Kaffegal haft dispensation til at have flere ansat i skånejob, end loven rent faktisk tillader. Det skriver TV2 Østjylland.

Det såkaldte rimelighedskrav betyder, at der er helt faste rammer for, hvor mange førtidspensionister, der kan være ansat i en virksomhed.

Hvis en virksomhed ikke har dispensation for rimelighedskravet, så må antallet af personer ansat med løntilskud og antallet af personer i virksomheds-praktik maksimalt udgøre én person for hver fem ordinært ansatte.

Men på Café Kaffegal har man altså af flere gange fået dispensation for de regler. Faktisk er virksomheden en del af årsagen til, der overhovedet kan dispenseres.

Tidligere ansatte har endda været med til at presse på for, at ordningen kunne forlænges. Det fortryder de nu.

Søndag trådte 13 tidligere medarbejdere fra Café Kaffegal frem for at fortælle om kritisable arbejdsforhold i virksomheden. De fortalte, at ejeren af caféen, Brian Sørensen, udsatte de ansatte for mobning og tyrannisering.

Ansatte fortryder politisk pres

I flere dokumenter, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, kan man læse, hvordan virksomheden gentagne gange forsøger at trække i deres politiske netværk for at få dispensation for rimelighedskravet.

Muligheden for at få dispensation fra rimelighedskravet blev indført af den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen som et forsøg, da hun var beskæftigelsesminister i 2013.

- Det var, mens jeg var rådmand, og der fik jeg arrangeret et møde med Brian Sørensen i København, hvor vi redegjorde for de problemer, som både Café Kaffegal og også andre socialøkonomiske virksomheder kunne have med rimelighedskravet, siger Hans Halvorsen, der var rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse fra 2010 til 2013.

Da forsøget udløb, lykkedes det også at få den borgerlige beskæftigelsesminister Jørgen Nedergaard Larsen overbevist i 2016.

- Det kan være meget værdifuldt for den enkelte og også værdiskabende i fællesskabet, sagde Jørn Neergaard Larsen til TV2 Østjylland tilbage i 2016.

Men nu sidder de ansatte tilbage og fortryder, at de var med til at presse på, for at få ordningen med rimelighedskravet forlænget.

Hvis ikke ordningen var blevet forlænget, havde det nemlig betydet, at der skulle have været flere ansat på ordinære vilkår på Café Kaffegal.

- Hvis man skal drive sådan en virksomhed, så er man nødt til også at have nogle ordinære ansatte. Nogle som kan tage vare på de her personer, som har overblikket. Man skal ikke lade syge mennesker have ansvar og stå for drift, og hvad der ellers er. Det må man ikke, siger Ann Sørensen, der var tidligere kok på Café Kaffegal.

Nu vil de gerne have mere kontrol med virksomheder, der har fået dispensation for rimelighedskravet.

- Selve konceptet bag Café Kaffegal er super godt. Men der er simpelthen nødt til at være mere kontrol bag det, siger Maybritt Nielsen, der er tidligere tjener på Café Kaffegal.

Minister vil evaluere dispensation

Nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at diskutere, om muligheden for at få dispensation for rimelighedskravet skal forlænges, når det udløber ved udgangen af i år, og om der - som de tidligere ansatte i Cafe Kaffegal ønsker det - skal laves mere kontrol med de social-økonomiske virksomheder:

- Nu skal det ikke være sådan, at fordi der er en problemstilling, der kommer til at skygge over de mange, der gør det godt, at man så ikke, skal være villige til at forlænge en mulighed for, at virksomheder kan tage et særligt, socialt ansvar, siger Troels Lund Poulsen.

- Men omvendt skal vi også evaluere, hvordan den her dispensationsbekendtgørelse faktisk har virket. Og det kommer vi jo til i de næste par måneder, siger Troels Lund Poulsen.

Hvis den skulle fortsætte, kan det så tænkes, at I vil tænke opsyn ind?

- Det er klart, vi bliver nødt til at lære af historien, og hvis der viser sig nogle udfordringer i forhold til den måde, vi har lavet dispensationen på, så skal vi helt sikkert være villige til at gøre det endnu tydeligere eller endnu bedre, så det er jeg helt åben for at diskutere, siger Troels Lund Poulsen.

Det kan for eksempel godt være øget tilsyn?

- Det kan være mange forskellige ting. Men man skal også huske på, at fordi der måske opstår en udfordring et sted i Danmark, så skal det jo ikke afholde alle andre for at have nogle gode muligheder. Så skal man tværtimod gøre noget ved alle de problemer, man så kommer til at opleve, siger Troels Lund Poulsen.

TV2 Østjylland har i dag, onsdag, forsøgt at få en kommentar fra socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen. Men han har ikke ønsket at medvirke. Redaktionen har også været i kontakt med socialdemokraternes pressetjeneste på Christiansborg for at få en kommentar til partiets ageren i sagen og politik på området, mens formand Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister. Indtil videre dog uden held.