Bytte julegave i netbutik? Husk denne rettighed
Har du fået nogle julegaver, der skal byttes - så læs med her. Foto: Colourbox/free
Hvad er forskellen på bytteret og returret? Og hvad er reglerne for at bytte, hvis man har købt gaver på nettet? Få svar her.

Vi kender det alle sammen. Moster Gerda rækker dig en gave og kigger spændt på dig, mens du åbner den. Og du forsøger at skjule skuffelsen bag et smil og et høfligt "tak" - mens du tænker på, hvornår du kan bytte den.

Men faktisk er du ikke sikker på hverken at kunne få pengene tilbage eller bytte den kiksede gave. Det fortæller Kathrine Bjørnager, der er chefkonsulent i Forbrugerklagenævnet.

- Har man købt i en butik, så gælder der faktisk ingen regler for, at man har krav på at bytte sin gave. Så skal det være aftalt på den måde, at butikken har oplyst dig om bytteret. Ofte vil det stå på bonen, siger hun til Ritzau Fokus.

Er du sikker på, at den røde sweater eller de umoderne sko kan byttes, så skal de selvfølgelig være i samme stand, som da du fik dem.

Men der er også forskel på, hvad der kan stå nederst på bonen. Du kan nemlig både have fået bytteret, så du må vælge en anden vare i butikken, men du kan også have returret. Det betyder, at du kan få pengene igen.

Er din julegave købt over nettet, er der helt andre rettigheder.

- Køber man på nettet, har man som hovedregel altid ret til at fortryde sit køb i 14 dage. Og man behøver ikke give nogen grund til det, siger Kathrine Bjørnager.

Men er julegaven købt for flere uger siden på nettet, så kan man godt komme i problemer. Det forklarer Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.

- De 14 dage gælder som regel fra gaven er købt, og ikke 14 dage fra gaven er givet, siger han til Ritzau Fokus.

Kathrine Bjørnager fortæller dog, at flere netbutikker har udvidet fortrydelsesretten i juletiden.

Er gaven købt over nettet, må du gerne prøve varen derhjemme. Du må altså gerne trække i kjolen eller sætte sim-kortet i den nye mobil og så stadig få pengene tilbage - bare du ikke tager kjolen på til nytår eller taber telefonen i vandet.

Du skal også huske at meddele sælgeren inden for de 14 dage, at du har fortrudt købet og vil sende varen tilbage. Du betaler selv for returportoen.

Sådan er rettighederne ved julegavebyt:

- Har du købt gaven i butik, kan den kun byttes, hvis det er aftalt på forhånd og kun inden for den oplyste frist. Du skal kunne fremvise en bon eller byttemærke.

- Varen skal kunne sælges som ny, så mærker må ikke være klippet af og den originale emballage skal følge med.

- Køber du gaven i butik, så er der som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret. I den tid må du prøve varen, ligesom du ville kunne i en butik, men ikke mere. Du har selv ansvar for at returnere varen inden for de 14 dage og give sælger besked på, at du har fortrudt.

Kilde: Forbrug.dk

 

/ritzau/FOKUS