Byggesvindlere knaldes: Social dumping for 514 millioner
Foto: Steffen Ortmann/Ritzau Scanpix
Alene i bygge- og anlægsbranchen har man nu opdaget skatteuregelmæssigheder for 514 millioner kroner efter 5686 kontroller.

Onsdag i denne uge gennemførte Skat årets tredje koordinerede aktion mod social dumping sammen med politiet og Arbejdstilsynet.

15 nøje udvalgte virksomheder på byggepladser i Herning og Holbæk blev kontrolleret for manglende betaling af skat og moms og brug af illegal arbejdskraft, skriver Fagbladet 3F.

Hos ni af byggevirksomhederne gav kontrolbesøget pote, og virksomhederne bliver nu kigget nærmere efter i sømmene.

Aktionen er den seneste i myndighedernes indsats mod social dumping, der begyndte i 2012. Alene i bygge- og anlægsbranchen har man nu opdaget skatteuregelmæssigheder for 514 millioner kroner efter 5686 kontroller.

Det viser de nyeste tal fra den fælles myndighedsindsats for ordnede forhold.

Det er særligt udenlandske virksomheder og arbejdere, der tegner sig for den moms- og skattesnyd, som Skat opdager, og ifølge underdirektør i Skat, Johnny Schaadt Hansen, er byggeriet den mest udsatte branche.

- Branchen er kendetegnet ved at beskæftige mange udenlandske virksomheder, ligesom en del danske virksomheder har udenlandsk arbejdskraft ansat. Derfor er det kun naturligt, at området har vores bevågenhed, når det kommer til social dumping. Og tallene viser, at vi har fat det rigtige sted, siger han til Fagbladet 3F.

Skat opererer med forskellige tal, når de opgør effekten af deres indsats mod social dumping.

De såkaldte reguleringer, der i byggeriet nu er rundet en halv milliard kroner, er et udtryk for, hvor stort et beløb Skat laver forhøjelser for i virksomheders og lønmodtageres skatteforhold. 

Som det fremgår af tabellen herunder er det dog langtfra det fulde beløb af alle skatteregningerne, som Skat får kradset ind til statskassen.

Det beløb, som rent faktisk finder vej til statskassen i ekstra skatter, er det såkaldte nettoprovenu. På grund af det fejlslagne inddrivelsessystem EFI og ændringer i opgørelsesmetoder har Skat dog ikke overblik over, hvor stort nettoprovenuet er i de enkelte brancher.

Formand for Byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen, mener, at der skal gøres langt mere for at inddrive gæld fra moms- og skattesvindlere i byggebranchen.

- Det er selvfølgelig positivt, at Skat lykkes med at få nogle af de penge tilbage, som der snydes for. Men tallene fortæller også, at man kan gøre langt mere for at inddrive den gæld, der opstår på grund af social dumping, siger han.

- Samtidig bliver der sparet på den fælles indsats mod social dumping, og det er uforståeligt, når man ser på de her store beløb. De vidner jo om, at der er et enormt behov for at fastholde fokus, fortsætter Kim Lind Larsen med henvisning til regeringens nedprioritering af kampen mod social dumping.