Byggeri-boss: Hallo, Mette F. - færre skal på førtidspension

- Der må jeg sige, hallo, vil du have ti år mere uden vækst? siger Lars Storr-Hansen direkte henvendt til Mette Frederiksen (S). (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Joachim B. Olsen er ”helt enig”.

Alt for mange danskere er på førtidspension.

Det mener direktøren for Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

I et interview med Politiko, forklarer han, at specielt koncentrationen af danskere på førtidspension i yderområderne hæmmer væksten i Danmark. Han kræver derfor nu store, gennemgribende arbejdsmarkedsreformer.

Det afviste Mette Frederiksen (S) dog i sin 1.maj-tale.

- Der må jeg sige, hallo, vil du have ti år mere uden vækst? siger Lars Storr-Hansen henvendt til S-formanden.

Unge flytter

Når direktøren for byggeriet interesserer sig for førtidspension i yderområderne, hænger det sammen med, at flere mindre håndværksvirksomheder hører til i denne del af Danmark. Og de ser bare til, mens unge flytter til større byer for at studere og erstattes af borgere på overførselsindkomst, forklarer Lars Storr-Hansen.

- Virksomhederne kan kun til en vis grænse flytte efter arbejdskraften. Der er jo stadig brug for lokale håndværkere i yderområderne. Udenlandsk arbejdskraft er også sjældent en løsning i de mindre håndværksvirksomheder. De er dybt afhængige af, at der skabes vækst lokalt. Og væksten kommer først, når der er den nødvendige arbejdskraft til stede. Det viser al økonomisk teori og praksis, siger Lars Storr-Hansen.

Alle sager skal granskes

Han foreslår derfor, at man ligesom i Sverige reformerer førtidspensionsordningen. Det skal fremover være staten, der administrerer førtidspension, fordi der i kommunerne i dag er for stor forskel på, hvem der får førtidspension.

Derudover skal alle, der er på førtidspension, have kigget deres sager igennem – kun borgere med en dokumenteret, permanent nedsat arbejdsevne, skal blive på førtidspension.

LA: Gør som Sverige

Og den er Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen, med på.

- Jeg har allerede bedt beskæftigelsesministeren revurdere samtlige tilkendelser af førtidspensioner siden 2003. Det har man gjort i Sverige. Det medførte, at titusinder af førtidspensionister vendte tilbage til arbejdsmarkedet. Førtidspension skal være forbeholdt borgere uden arbejdsevne, skriver han på Facebook.