Brug friværdien til at undgå dyre lån

PLUS PFS Brug friværdien til at undgå dyre lån (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Udnyt helårsboligen eller sommerhuset som en investering, der kan spare dig for dyre lån eller forsøde pensionstiden.

Friværdi kan give frihed i budgettet.

Sådan stiller forbrugerøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea det op. Men det er en frihed, man kun skal benytte sig af, hvis man virkelig har brug for pengene, bemærker hun.

- Vi anbefaler, at man bruger friværdien på fornuftig vis - typisk der, hvor man alternativt ville have brug for en anden form for finansiering, siger hun og fortsætter:

- Friværdien kan være rigtig god, hvis man for eksempel vil have lavet nogle energirenoveringer i huset, eller hvis man står over for større renoveringer som køkken, bad, tag eller vinduer.

Skal man låne til en ny bil, er det også oplagt at tage et kig på, om man kan låne til en lavere rente ved hjælp af friværdien. For det er typisk i boligen, man kan låne billigst, siger boligøkonomen.

- Så det er en rigtig god idé at få en vurdering af, om man kan låne i sin bolig, bemærker Lise Nytoft Bergmann.

Det gælder for ejerboligen, men det gælder som udgangspunkt også, hvis man har en andelsbolig. Der skal man dog være opmærksom på, at renten typisk vil være højere, da boligen ikke kan realkreditbelånes.

- Derfor skal man selvfølgelig være opmærksom på, om man kan få et billån med en lige så lav rente som det, man betaler for sit andelsboliglån, siger hun.

Ejer man et sommerhus, kan man også låne i friværdien her. Lise Nytoft Bergmann bemærker dog, at det både for sommerhuse og helårsboliger gælder, at det ikke er hele værdien, man kan låne billigt i.

- Det er de første 80 procent af en helårsbolig, man kan låne billigst i - og 75 procent i et sommerhus, forklarer hun.

Man kan også bruge friværdien som en økonomisk polstring til pensionsalderen.

For at udnytte sin boligformue i form af friværdien kræver det, at man tager et lån i den. Et lån, som altså er relativt billigt.

Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at det kan blive sværere at få lov at låne i friværdien, når først man er gået på pension.

Der gælder nemlig ikke nogen særlige gunstige vilkår for pensionister, og man risikerer derfor, at boligen ikke kan belånes i samme grad, som den ville kunne tidligere.

Lånet i friværdien bruger mange som den sidste buffer, fortæller Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos PFA.

- Der giver vi det gode råd, at man skal sørge for at få en låneret i boligen så hurtigt som muligt - og ikke når man er 80 år. For der kan det være svært at få, siger Carsten Holdum.

Carsten Holdum anbefaler, at man laver en aftale med banken allerede i de sidste år, man er på arbejdsmarkedet.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/