Brixtoftes datter taler ud: Fars alkoholmisbrug var hele tiden imellem os

Marie Brixtoftes bog udkommer 21. januar. (Foto: Foto: Franne Voigt/Gyldendal)

Peter Brixtoftes datter, Marie Brixtofte, har skrevet en bog om opvæksten med en alkoholiseret far, om skammen og den svigt, hun har oplevet.

Allerede som 13-årig konfronterede Marie Brixtofte sin nu afdøde far, politikeren Peter Brixtofte, med hans alkoholmisbrug. Det fortæller hun i et interview med DR.

- Problemet var, at der hele tiden var noget imellem os. Alkoholen kom først – også selv om han nægtede det. Alle vidste, han drak hver dag, men samtidig var det en form for tabu, fortæller 40-årige Marie Brixtofte.

Hun fortæller også, at Peter Brixtofte mente han kunne bevise, at han ikke var afhængig, når han holdt januar fri for alkohol.

Hun boede hos sin far fra hun var 13 år, til hun var 17 år. Her boede hun i kælderen i huset i Farum, og fortæller at det var bedst at være sammen med Peter Brixtofte om morgenen - der var han mest velfungerende og frisk.

- Når jeg kom hjem (fra skole, red.), scannede jeg altid, hvilke biler der holdt udenfor. Jeg havde mit værelse i kælderen, og kunne jeg høre, at far havde møde ovenpå, så ville jeg ikke derop. For hvis jeg gik derop, skulle jeg hente rødvin.

Men hun slap ikke helt for at hente rødvin:

- Nogle gange blev jeg nødt til det, hvis jeg var sulten. Det føltes fuldstændig som at give ham heroin. Jeg følte det virkelig som at overskride alle mine grænser, men som en pæn pige kan du ikke sige nej til noget så uskyldigt som at hente en flaske rødvin.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Peter Brixtofte døde 8. november 2016. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Borgmesteren var skatteminister

Peter Brixtofte døde i november 2016. Han blev 66 år gammel, og var medlem af Folketinget for Venstre i tre perioder i tiden 1973 til 2005.

Han var skatteminister fra 1992-1993, hvor han samtidig var borgmester i daværende Farum Kommune. Her var han borgmester fra 1986 til 2002, hvor B.T. afslørede, at kommunen havde betalt dyr vin og dyre middage.

I 2006 blev han dømt for groft mandatsvig, en dom som Højesteret stadfæstede i 2008. Han fik fire års fængsel og blev prøveløsladt i 2011.

Ifølge DR var Peter Brixtofte fra 2002 til 2014 i flere forskellige behandlinger for sit alkoholmisbrug, men fik tilbagefald.

Bogen skrev sig selv

Marie Brixtoftes bog "Kun når det regner" udkommer 21. januar. Den handler om hendes opvækst med en alkoholiseret far, om skammen og den svigt, hun har oplevet.

- Bogen skrev næsten sig selv, efter han var død. Jeg havde bare så mange ord, der væltede ud af mig, at jeg måtte skrive dem ned. Mit håb er, at bogen kan hjælpe andre, der har en forælder, der er alkoholmisbruger, siger Marie Brixtofte til DR.