Britisk auktionshus stopper salg af solkongens tæppe

Tæppet har været til salg i London, fordi kulturværdiudvalget opgav at skaffe prisen på 47 millioner kroner.

Auktionshuset Christie's i London har stoppet salget af et sjældent og meget kostbart tæppe, som den franske solkonge sendte fra Louvre til Danmark i det 17. århundrede som en gave. Det skriver Weekendavisen onsdag.

Tæppet har været til salg i London, fordi det statslige Kulturværdiudvalg sidste år måtte opgive at købe det. Det selv om tæppet ifølge udvalget har afgørende national betydning.

Udvalget kunne ikke skaffe de 47 millioner kroner, som tæppet er vurderet til, og kunne ikke afgive et købstilbud. Udvalget måtte derfor tillade at tæppet blev ført ud af Danmark.

Det franske tæppe blev givet som gave af Solkongen, Ludvig XIV, til en dansk minister i 1600-tallet og er skabt på den berømte Savonnerie-fabrik.

Tæppet kommer fra herregården Juelsberg på Fyn, og sælgeren er hofjægermester Erik Juels hustru, som fik overdraget tæppet.

Auktionshuset har stoppet salget efter en henvendelse fra Gregers Juel, der er Erik Juels søn fra et tidligere ægteskab.

Han hævder, at hans far har forpligtet sig til ikke at skille sig af med det godt ni meter lange og tre meter brede tæppe, så det forsvinder ud af familiens eje.

Ifølge Weekendavisen har Gregers Juel derfor i denne uge lagt sag an mod Erik Juel, hans kone og deres advokat, Karoly Németh.

Kulturværdiloven har til formål at sikre umistelige kulturværdiers bevaring i Danmark.

Det kan være malerier, skulpturer, arkæologiske eller kulturhistoriske genstande, manuskripter og arkivalier.

/ritzau/