Briterne holder krisemøde om nervegift efter kvindes død

Udenlandske eksperter undersøger omstændighederne omkring det seneste tilfælde af en forgiftning med nervegiften Novichok. (Foto: Foto: Henry Nicholls estigators, wearing protective suits, emerge from the rear of John Baker House, after it was confirmed that two people had been poisoned with the nerveagent Novichok, in Amesbury, Britain, July 6, 2018. REUTERS/Henry Nicholls/File Pwearing/Reuters)

Rusland siger, at enhver antydning af, at landet skulle stå angrebet er "ret så absurd".

Storbritanniens indenrigsminister leder mandag et møde i landets krisekomité, efter at en britisk kvinde er død efter at have været udsat for nervegiften Novichok i det sydlige England i slutningen af juni.

Rusland siger, at det beklager forgiftningen af en britisk kvinde, Dawn Sturgess, som døde søndag. Men Rusland oplyser, at enhver antydning af, at landet skulle stå angrebet er "ret så absurd".

Efterretningsspecialister siger, at det er umuligt at fastslå, hvorvidt den anvendte Novichok er den samme, som den, der blev anvendt mod den eksrussiske spion Sergej Skripal og dennes datter, Julia, i marts.

De britiske myndigheder oplyser, at den 44-årige Sturgess døde søndag, efter at have været udsat for et nervegiftangreb. Angrebet i den engelske by Salisbury udløste en diplomatisk krise mellem de vestlige hovedstæder og Moskva.

Måske har de nye ofre for nervegiften været i berøring med den beholder, som blev anvendt ved angrebet på Skripal.

- Vi er fortsat dybt bekymrede over den fortsatte tilstedeværelse af disse giftige substanser på britisk territorium siger Kremls talsmand, Dmitrij Peskov.

Novichok blev udviklet under den kolde krig af Sovjetunionen.

Storbritannien har hele tiden peget på Rusland som den skyldige, da Sergej Skripal var tidligere russisk dobbeltagent, der spionerede for England. Han kom til England som led i en udveksling af spioner.

Britisk politi arbejder ud fra en tese om, at parret, der blev forgiftet i Amesbury, er kommet i kontakt med efterladenskaber fra attentatet mod Sergej og Julia Skripal, der begge overlevede.

- Verdens øjne er i øjeblikket på Rusland, sagde den britiske indenrigsminister, Sajid Javid, i det britiske parlament torsdag. Han opfordrede den russiske regering til at forklare, "præcist hvad der er sket" i Salisbury.

/ritzau/Reuters