Brist i dæmning truer flere huse i Norge

NORGE Dæmning er ved at bryde sammen (Foto: Donar/Bergen Kommune/Ritzau Scanpix)

Vandet fosser ud af dæmning ved Bergen. Politiet har indført både flyveforbud og færdselsforbud ved en sø.

Norsk politi har onsdag aften valgt at evakuere 40 boliger i Eidsvåg ved Bergen i Norge.

Dele af Eidsvåg risikerer at blive oversvømmet, efter der er opstået en 20 meter lang revne i en midlertidig dæmning neden for Sandviksfjellet.

Vandet fosser ud af dæmningen, skriver Bergens Tidende.

- Det fylder bogstaveligt talt hele dalen. Der er virkelig katastrofestemning her, siger journalist Trygve Opheim til avisen.

Byrådet i Bergen har besluttet at renovere dæmningen, og i den forbindelse er der bygget en midlertidig dæmning. Det er den, der risikerer at give efter.

- Hvis dæmningen brister, har vi 20 minutter, inden de store vandmasser kommer herned. Hvor meget der er tale om, ved vi endnu ikke, men vi har fået besked om, at der kan blive betydelige materielle skader på både vej og bebyggelse, siger politiets indsatsleder, Ivar Kvant, til Bergensavisen.

Der er ikke umiddelbart meldinger om, at nogen mennesker er revet med af vandmasserne.

Ud over at evakuere flere boliger har politiet også afspærret hovedvej E39 i begge retninger på grund af oversvømmelse, oplyser det norske vejvæsen.

Klokken 21 oplyste politiet, at der nu også er indført flyveforbud over Munkebotn i retning mod Eidsvåg frem til torsdag morgen.

Desuden er der færdselsforbud på søen i Eidsvågen.

Tidligere onsdag aften oplyste kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke til Bergens Tidende, at den midlertidige dæmning risikerede at briste på grund af store mængder nedbør.

Det vil i givet fald give store oversvømmelser i Eidsvåg-området.

/ritzau/NTB

/ritzau/NTB