Brian Sandberg fortæller om sit "vanvittige liv" for 224 kr.: "Potentielt skadeligt"
Den tidligere rocker Brian Sandberg har fået kendis-status, som medierne følger. Det kan give negativ stigende interesse for bandemiljø fra unge drenge på kanten, mener ekspert. Foto: Teitur Jónasson/Scanpix
Eks-rockeren Brian Sandberg er aktuel med foredrag rundt om i Danmark. Medierne har givet ham for høj kendis-status, og det kan vække interesse og rekruttere unge til bandemiljøet, mener ekspert.

Den tidligere rocker Brian Sandberg, der både har været medlem af Hells Angels og Bandidos, tager til efteråret på foredragsturne rundt i Danmark.

For en billetpris på 224 kr. får kan publikum i blandt andet Rønne, Greve, Aarhus, Thisted og Vejle få mulighed for at for at høre den 51-årige Sandberg fortælle om sit liv.

"Kom og hør hans vanvittige livs historie helt tæt, hvor du som publikum kan få plads oppe i sofaen ved siden af Brian Sandberg.", står der blandt i opslaget hos ticketmaster, der sælger billedet til showet.

Foredraget kommer ifølge beskrivelsen også til at handle om hans liv som rocker.

"Kom og oplev Danmarks mest kontroversielle eks rocker, også kendt i medierne som Stein Baggers bodyguard, jetset rockeren Brian Sandberg. Forfatter til 3 bøger, overlevede 3 skudatientater, sigtet i Danmarks historiens største og dyreste retsag, dømt 12 år i byretten, frifundet i landsretten.", står der.

Line Lerche Mørck er ekspert i pædagogisk psykologi på Aarhus Universitet og har forsket i bander. Hun finder det problematisk, at Brian Sandberg holder foredrag.

- Det er potentielt skadeligt at holde sådanne foredrag. Det er med til at gøre folk nysgerrige og interesserede. Og det kan være både unge og voksne i kanten af de her miljøer, siger Line Lerche Mørck. 

Hun mener, at mediedækning, bøger og foredrag kan have negative effekter og peger på, at det kan være med til at rekruttere unge til bandemiljøer. 

- Det er med til at legitimere de her miljøer, hvis folk tænker: "det er noget, hvor man kan blive kendt bagefter, og det er interessant". Det er en glidebane. Og det rammer ikke bare dem, der står på kanten, men det kan legitimere det at være bandekriminel i bredere forstand, siger hun.

Rocker med kendis-status

Line Lerche Mørck mener, at medierne er med til at romantisere Brian Sandberg, hvilket har givet ham status og gjort ham til et idol, mener hun.

- Brian Sandberg har også skrevet bøger, og vinklen på foredraget her er "uden filter". Så der er fare for, at det kan virke romantiserende. Det ser vi også, når formiddagsbladene følger den her type mennesker med historier, som giver dem kendis-status, siger Line Lerche Mørck og fortsætter:

- Det er Brian Sandberg et glimrende eksempel på, da han er blevet gjort til en mediedarling. Forleden så jeg for eksempel en forside om, at han har fået kræft. Det er dels medierne, der er med til at gøre det muligt, at han kan lave denne turné og sælge på det.

Afvist fra arbejdsmarkedet

Eksperten peger dog også på, at mange kriminelle har problemer med at finde job, hvor de kan tjene lovlige penge, når de kommer ud på den anden side af kriminaliteten.

Der har store dele af arbejdsmarkedet simpelthen lukket af for dem. 

Derfor peger Line Lerche Mørck på, at foredrag trods alt er lovligt. 

- Vi er som samfund og arbejdsgivere med til at gøre det svært for tidligere bandemedlemmer at tjene lovlige penge, når de kommer ud af bandemiljøerne, for der er masser af dæmonisering, for eksempel "én gang bandemedlem, altid bandemedlem", siger Line Lerche Mørck.  

Avisen.dk har både tirsdag og onsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra Brian Sandberg.