Bredt politisk flertal fordeler en milliard kroner til forskning

Flertal er enig om at fordele en næsten fordoblet forskningsreserve på en milliard kroner.

- Alle har fået noget, men ingen har fået det hele.

Sådan betegner uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) selv udmøntningen af forskningsreserven.

Et bredt flertal i Folketinget er tirsdag enig om at fordele en milliard kroner til forskning i bedre sundhed, nye teknologiske muligheder, uddannelse, bedre miljø og udsatte børn.

Det er næsten en fordobling i forhold til sidste år, da beløbet er 440 millioner kroner højere. Dermed er den første samlede delaftale af finansloven for næste år indgået.

Søren Pind glæder sig over den nye aftale.

- Forskning gør vores liv bedre. Det skaber arbejdspladser, forbedrer vores sundhedssystem, vores uddannelser og vores miljø, og det kan give os svar på, hvordan vi giver børn en god start på livet, siger han i en pressemeddelelse.

Ministeren er særlig glad for, at der afsættes 20 millioner kroner til at forske i, hvorfor børn og unge finder vej til bandemiljøerne, og hvordan det kan forebygges.

Den fri forskning får et større løft. Det er forskning, som ikke har et specifikt projekt, og som ofte har det svært, da den støttes i mindre grad.

Vaccinen, penicillin og røntgenstrålerne er tre eksempler på fri forskning, der har haft afgørende betydning.

Der afsættes desuden 360 millioner kroner til Innovationsfonden for at styrke forskningen i bedre sundhed, nye teknologiske muligheder og grøn vækst.

Bag aftalen står regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF. Uden for står Alternativet og Enhedslisten.

Aftalen glæder regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. Det siger undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Vi flytter forskningen fremad, og jeg er særligt tilfreds med, at vi nu målrettet satser på at styrke friheden for de mennesker, der er ramt af funktionstab med forskning i ny relevant teknologi, siger han.

Tidligere har udmøntningen skabt frustrationer over, at der ikke blev afsat nok penge, men i år lader ordførerne til at være mere eller mindre tilfredse.

De Radikale havde gerne set, at der var flere penge afsat, men er alligevel godt tilfreds, siger uddannelses- og forskningsordfører Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg er godt tilfreds med fordelingen af forskningsreserven i år, som både tilgodeser den målrettede forskning i Danmarks innovationsfond til grøn vækst, sundhed og velfærd og flere midler til den frie forskning, siger hun.

/ritzau/