Brasiliens ekspræsident Lula overgiver sig til politiet
Tilhængere af Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva forsøgte at forhindre ham i at overgive sig til politiet. Her forlader Lula omgivet af sikkerhedsfolk det fagforeningskontor, som han opholdt sig i, inden han meldte sig selv. Foto: Stringer/Reuters

Brasiliens korruptionsdømte ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva har frivilligt overgivet sig til politiet.

Det skete sent lørdag aften dansk tid.

Dermed er Lulas håb om at stille op til efterårets præsidentvalg i Brasilien slukket. Som præsident fra 2003 til 2011 var den venstreorienterede Lula uhyre populær i store dele af befolkningen.

Myndighederne havde givet Lula en frist til fredag aften dansk tid til at melde sig til politiet, men det nægtede han.

I stedet søgte den 72-årige Lula tilflugt i metalarbejdernes faglige hovedkvarter i São Bernardo Do Campo i delstaten São Paulo.

Samtidig forhandlede hans advokater med politiet om betingelserne for at efterkomme arrestordren.

Lørdag meddelte Lula, at han ville overgive sig til myndighederne.

- Jeg vil efterkomme ordren. Jeg står ikke over loven. Hvis jeg ikke stolede på loven, så ville jeg ikke have etableret et politisk parti. Jeg ville have startet en revolution, sagde han til jublende tilhængere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Da han derefter i en bil begav sig væk fra metalarbejdernes hovedkvarter, blev han af tilhængere tvunget til at stige ud af bilen i et forsøg på at forhindre ham i at melde sig selv.

Luiz står til at afsone godt 12 års fængsel.

Han er blandt andet dømt for at have modtaget en treetagers luksuslejlighed fra byggefirmaet OAS. Til gengæld sørgede Lula for, at OAS fik kontrakter hos det statslige olieselskab Petrobras.

Han fastholder dog, at han er uskyldig, og at anklagen om korruption er grundløs.

- Jeg er den eneste person, som er dømt for en lejlighed, der ikke er min, sagde han lørdag.

Lula skal afsone sin dom i byen Curitiba i den sydlige del af Brasilien. Lula ankom til fængslet natten til søndag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Brasiliens valglov er personer, som er kendt skyldige i kriminalitet, udelukket fra at kandidere til det øverste politiske embede i otte år efter domsafsigelsen.

/ritzau/