Brasilianske soldater skal sikre ro ved grænse til Venezuela

Army soldier patrols on a street next to people from Venezuela after checking their passports or identity cards at the Pacaraima border control (Foto: Nacho Doce/Reuters)

Brasilianske soldater skal sikre grænsen til Venezuela, hvor titusindvis af migranter strømmer indover.

Brasilien indsætter soldater i den nordlige delstat Roraima for at yde sikkerhed ved grænsen til det kriseramte Venezuela.

Det oplyser den brasilianske præsident, Michel Temer, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den militære operation begynder onsdag og vil i første omgang vare frem til 12. september, oplyser Temer efter et regeringsmøde i hovedstaden Brasilia tirsdag aften lokal tid.

Præsidenten oplyser ikke, hvor mange soldater der skal sættes ind.

Roraima er en af de fattigste delstater i Brasilien og har modtaget titusindvis af venezuelanere, der er på flugt fra den økonomiske og humanitære krise i deres hjemland.

Ifølge FN er flere end 2,3 millioner af Venezuelas i alt 30,6 millioner indbyggere flygtet fra landet, siden krisen begyndte i 2014. Det svarer til 7,5 procent af befolkningen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Anslået 4000 migranter ankommer dagligt til Ecuador, Peru, Colombia og Brasilien fra Venezuela.

Spændinger mellem migranter og lokalbefolkningen har til tider ført til voldelige sammenstød.

Lørdag måtte 1200 venezuelanere flygte tilbage over grænsen, efter at de blev angrebet af lokale indbyggere og fik sat ild til deres ejendele i grænsebyen Pacaraima i Roraima.

Administrationen i Roraima hilser regeringens tiltag med at indsætte soldater velkommen, men i en udtalelse hedder det, at det ikke er nok. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Delstatsregeringen ønsker således 45 millioner dollar - knap 290 millioner kroner - i kompensation for udgifter til sundhed, uddannelse og sikkerhed som følge af de mange migranter fra Venezuela.

Venezuela var engang et af de mest velstående lande i Latinamerika, men et drastisk fald i oliepriserne ledsaget af korruption og dårlig ledelse har efterladt landet i økonomisk og politisk krise.

/ritzau/