Brandtragedie stopper for vigtig brexit-tale i London
Den britiske finansminister, Philip Hammond, som er pragmatiker og erhvervsvenlig, har nu en langt stærkere position end tidligere i forhold til brexit-forhandlinger, siger medlemmer af Londons finanselite. Foto: Stefan Wermuth/Reuters
Storbritanniens finansminister, Philip Hammond, og hans pragmatiske linje får stor opbakning i City of London.

Den britiske finansminister, Philip Hammond, opgav torsdag at lancere sin vision om et erhvervsvenligt farvel til EU i den politiske debat.

- På baggrund af Grenfell Tower tragedien, har jeg trukket mig fra at holde talen i Mansion House i aften. Mine tanker er hos dem, der er berørt af brandtragedien, siger han.

Talen var ellers imødeset med spænding, da diskussionerne om den britiske økonomi og brexit har fået ny intensitet efter parlamentsvalget tidligere i juni, som svækkede premierminister Theresa Mays autoritet.

Hammons opfattes som talsmand for eliten i Londons finansdistrikt, der frygter, at Storbritannien vil miste mange aktiviteter i EU, efter at May har sagt, at "ingen aftale er bedre end en dårlig aftale."

Den gigantiske britiske bankindustri opfatter Hammond som deres mægtigste politiske allierede, og der var dyb bekymring i sektoren op til valget, da det så ud til, at han blev frataget sit job.

Flere aviser skrev før valget, at Hammond er uenig med Theresa Mays magtfulde rådgivere og var på vej til at blive udskiftet som minister.

Men efter den svage valgsejr er May kommet under pres fra flere partifæller for at være mere fleksibel. Hun har efter valget genudnævnt Hammond og fyret de tidligere så magtfulde rådgivere.

- Hammond har nu en langt stærkere position end tidligere, siger en ledende bankmand, som ønsker at være anonym.

- Hammond er pragmatiker og erhvervsvenlig, og hans linje har vundet frem. Det er finansministeriet, som har gjort alt det vigtige arbejde omkring brexit, tilføjer han.

I kontrast til Mays kompromisløse retorik har Hammond understreget betydningen af, at britiske arbejdsgivere kan fortsætte med at finde kvalificeret arbejdskraft i EU.

Avisen The Times skrev onsdag, at Hammond vil have May til at holde Storbritannien inde i EU's toldunion.

/ritzau/Reuters