Bosted under anklage: Anne-Lise lå 10 timer på toiletgulv

Nyheder
Anne-Lise Madsen i hospitalssengen. (Foto: TV2 Østjylland)

Søster til udviklingshæmmet beskylder bosted for omsorgssvigt. Norddjurs Kommune svarer igen på kritikken.

Min søster var udsat for omsorgssvigt de sidste år af hendes liv.

Sådan lyder det fra Margit Madsen, hvis storesøster var beboer på bostedet Skovvang i Ørsted på Djursland. 

Kritikken kommer nu, fordi hun ikke føler sig hørt - hverken af politikere eller den øverste ledelse af socialområdet i Norddjurs Kommune. 

- Jeg har fortalt dem, hvad der skete med min søster, men de har ikke handlet på det. Og jeg mener, at problemerne stadig er de samme, siger Margit Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Margit Madsen har i detaljer beskrevet, hvordan hendes storesøster Anne-Lise Madsen falder en aften på bostedet i 2017.

Hun ender med at ligge alene på sit badeværelsesgulv op til ti timer med en brækket hofte - uden at nattevagten opdager det.

- Det er forfærdeligt at tænke på, siger Margit Madsen.

En måned senere dør Anne-Lise Madsen efter et sygdomsforløb, hvor komplikationerne efter faldet er en udløsende faktor.

Tre års deroute

For Margit Madsen er faldet afslutningen på tre års deroute for sin søster på bostedet Skovvang.

Før var Skovvang ifølge Margit Madsen et fantastisk sted for hendes storesøster.

- Med den nye ledelse har alt ændret sig, og der har været stor udskiftning af medarbejdere. Det gjorde min søster utryg i den sidste tid, siger hun og uddyber:

- Og man kunne høre angsten og desperationen i hendes stemme. Hun kendte ikke dem, der var der til sidst.

Den kritik mener socialdemokraten Lars Møller er skudt ved siden af.

Han er formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, og han har fulgt udvikling på begge bosteder i Område Ørsted tæt.

- Jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende, skriver han i en mail, da han ikke ønsker at stille op til interview hos TV2 ØSTJYLLAND.

Andre pårørende oplever det samme

Han holdt et møde sammen med Margit Madsen og Norddjurs Kommunes socialchef tilbage i 2017.

- Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, skriver han.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med andre pårørende, som oplever, at problemerne på Område Ørsted stadig er de samme.

De ønsker dog ikke at udtale sig. Familierne frygter, at det kan få repressalier for deres familiemedlemmer.

- Det er dybt bekymrende, at mennesker ikke tør stå frem med deres kritik, selvom den er berettiget eller uberettiget, siger formand for LEV Anni Sørensen.

LEV er en organisation for udviklingshæmmede og deres pårørende.

Formanden Anni Sørensen er blevet forelagt kritikken af bostederne i Ørsted. Hun ønsker, at flere pårørende frit kunne stille sig frem.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at vi i samarbejde for at sikre mennesker, der er særligt sårbare, at man ikke anser kritik eller konstruktive forslag som en hjælp til, at vi kan skabe bedre liv for denne sårbare gruppe, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Søsteren til afdøde Anne-Lise Madsen står ikke alene med sin kritik af ledelsen på bostedet.

Tidligere medarbejdere har beskrevet et betændt og utrygt arbejdsmiljø skabt af stedets nuværende ledelse.

- Jeg var til tjenstlige samtaler på latterlige ting, som jeg intet havde med at gøre. Og jeg sov ikke om natten, så det var med sovepiller, sagde Jens Ole Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND i februar i år.

Han er tidligere ansat i Område Ørsted, men valgte at forlade stedet, fordi han ikke længere kunne klare arbejdsmiljøet på stedet.

- Der var gamle kolleger, der gik tudende hjem og pludselig var væk. Og hvis der var nogen, der blev fyret eller holdt, så fik man ikke noget at vide, siger han.

56 procent af medarbejderne udskiftet

Margit Madsen ser sin søsters død som en trist slutning på nogle hektiske år på bostedet Skovvang.

Gennemstrømningen af medarbejdere har været så stor, at personalet ikke længere kunne støtte hendes udviklingshæmmede søster ordentligt.

Socialtilsyn Midt besøger har løbende ført tilsyn med Område Ørsted. De har blandt konstateret, at i 2018 blev 56 procent af medarbejdere udskiftet. Det viser en rapport fra oktober 2019.

Udvalgsformand Lars Møller hæfter sig dog ved, at Socialtilsyn Midts seneste tilsynsrapport fra april 2020 noterer en fremgang på medarbejdersiden.

Der står blandt andet:

- Medarbejderoversigterne... beskriver, at gennemstrøm af medarbejdere er mindsket siden sidste års tilsynsbesøg.

Den udvikling skyldes flere tiltag for at få fastholde medarbejdere, skriver udvalgsformand Lars Møller også til TV2 ØSTJYLLAND.

- Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje, står der i mailen, som kan læses i sin helhed i bunden af denne artikel.

Ifølge Anni Sørensen fra foreningen LEV er det også nødvendigt, fordi en konstant udskiftning af ansatte går ud over beboerne.

- Man kan ikke sikre den rette faglighed i arbejdet med de udviklingshæmmede, hvis der er en massiv udskiftning. Det er dybt problematisk, siger Anni Sørensen.

Selvom der i 2020 ikke er lige så stor udskiftning af medarbejdere som tidligere, er der stadig medarbejdere, som stopper eller bliver fyret.

5 ud af 14 medarbejdere er stoppet på det ene af bostederne - Skovvang - mellem de seneste to tilsynsbesøg.

For søsteren til den afdøde beboer er der ingen tvivl om, at den nuværende ledelse ikke anerkender de udviklingshæmmede som ligeværdige mennesker.

- Til sidst i min søsters liv oplevede vi, at beboerne bliver betragtet pa° samme ma°de som i 1950’ernes institutioner, hvor man ikke troede, at udviklingshæmmede havde et følelsesliv, siger Margit Madsen.

For hende peger pilen på den nuværende ledelse.

- Alle dem, som Anne-Lise er vokset op med og har boet sammen på stedet, sidder stadig i samme klemme, siger hun.

Hvad kunne du ønske dig?

- Det er, at den leder forsvinder, og at der kommer en ny leder til, som har et andet menneskesyn. Og at man så igen arbejder på at give trivsel og glæde på stedet.

FAKTA:

Her er svarene fra udvalgsformand Lars Møller på de spørgsmål, som journalisten fra Tv2 Østjylland sendte:

 

Spørgsmål: ”Dels vil jeg høre, hvad du siger til kritikken af, at ledelsesstilen i Område Ørsted har modarbejdet i stedet for samarbejdet med de pårørende”.

Svar: ”Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, og derfor har vi også lavet en pårørendepolitik. Som Margit Madsen har fortalt dig, havde jeg og socialchef Hanne Nielsen et møde med hende efter Anne-Lise Madsens død, så vi kunne drøfte forløbet og drage læring af det. Så jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende”.

Spørgsmål: ”Vi kan forstå på Margit Madsen, at I har hørt hendes historie før og holdt et møde med hende. Hvilke erfaringer fra historien har I gjort jer? Hvis I ikke vil udtale jer i den konkrete sag, så I generelle vendinger”

Svar: ”Jeg kan ikke gå ind i de dele af sagen, som handler om borgerens personlige oplysninger og sygdomsforløb. Dog vil jeg gerne sige, at i sagen her har vores evaluering i 2017 efterfølgende vist, at der var eksempler på, at kommunikationen og samarbejdet med de pårørende skulle have været bedre. Det var f.eks. uheldigt, at det kortfattede nyhedsbrev om Anne-Lises død ved en fejl blev sendt til de pårørende. Det kan jeg godt forstå, at de blev kede af, og det er naturligvis en fejl, som ikke bør ske, og som også blev beklaget dengang. Generelt ift. procedurerne på stedet har sagen ikke givet anledninger til ændringer. Generelt er det sådan, at nattevagterne runderer, og at de går kun ind i en borgers bolig om natten, hvis det er en del af aftalen omkring den konkrete borger”.

Spørgsmål: ”Og dels vil jeg spørge ind til, hvad I har gjort og hvad I gør fremadrettet for at sikre mere stabilitet i medarbejderstaben. Senest har jeg kunnet læse i handicaprådets årsberetning 2019, at de stadig mener, at fastholdelse af kvalificerede medarbejdere på bostederne er et problem”

Svar: ”I Socialtilsyn Midts nyeste tilsynsrapport beskrives, hvordan Område Ørsted arbejder med en handleplan, som både skal øge fastholdelsen af medarbejderne og øge den faglige kvalitet på arbejdspladsen. Det er et af mange tiltag, som skal være med til at mindske personalegennemstrømningen på stedet. Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje”.  

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand

Sundhed

To ud af tre rygere vil kvitte cigaretterne

Krimi

Ved du noget?: Slået ned med flaske og sparket igen og igen

Krimi

20-årig stjal millioner fra flere end 100 ældre

Krimi

95-årig ordnede ukrudt - fik begge ben kørt over

Underholdning

TV2-vært har fundet kærligheden igen efter skilsmisse

Krimi

22 sigtet efter razzia mod studentervogne

Nyheder

Advarsel: Falske udlejere i sommerlandet - sådan kan du sikre dig

Corona

Grønt lys til turister fra 14 lande - USA er ikke imellem

Corona

Sådan gør du hvis rejsevejledningen ændres under din ferie

Nyheder

Er du blank på camping? Nu er der hjælp at hente

Nyheder

AFSLØRING

Trump til Merkel:

Du er dum

 

Helt vildt

Kvinde mistede opsparing

Pengene blev fundet i en hæk

Kongelige

Kronprinsesse Mary:

Se mine ferie-billeder

Helt vildt

Han vandt 1.2 milliarder

Nu er han skilt, ensom

og uden venner

Kongelige

Nu stopper

Alexandras apanage

Biler

Smart trick til varebiler:

Danskerne vilde

med dagsbeviser

Kendte

Pearl Jam 20 år efter tragedie:

Vi forstår

tabet bedre i dag

Corona

Ny dødsensfarlig virus

fundet i Kina