Borgmestre slår alarm: Danmark risikerer at knække over

Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (S). (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv)

Danskere i job flytter fra vest mod øst. På Sjælland for eksempel flytter lønmodtagerne fra Vestsjælland mod Storkøbenhavn. Ledige derimod flytter den modsatte vej. Flere borgmestre slår alarm.

Folk med arbejde i vandkantsdanmark pakker ofte flyttekasserne for at bosætte sig omkring København eller Aarhus. Til gengæld flytter mange borgere uden arbejde mod vest.

Det viser en kortlægning af flyttemønstrene mellem kommunerne i perioden fra 1990 til 2015 udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) for Ugebrevet A4.

Hos AE advarer analysechef Jonas Schytz Juul om, at de skæve flyttemønstre er med til polarisere og dele Danmark mellem vækstområder og udkantsområder.

- Man risikerer simpelthen, at Danmark knækker over. Sammenhængskraften i landet bliver mindre og mindre i takt med, at forskellene mellem kommuner som Lolland og Gentofte vokser. Der var også forskelle mellem Lolland og Gentofte for 25 år siden, men de er blevet markant større i løbet af perioden, siger Jonas Schytz Juul.

Lolland, Langeland og Bornholm er ifølge opgørelsen fra AE de eneste kommuner, som både er blandt de 15 kommuner med størst nettofraflytning af borgere i job og samtidig blandt de 15 kommuner med størst nettotilflytning af arbejdsløse.
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) har gennem en lang årrække oplevet udviklingen på første hånd.

- Der er ikke nogle tilbage på Lolland til at betale skat og holde hånden under de mennesker, som har behov for det. Men samtidig kan vi se, at Egedal, Furesø og Vallensbæk oplever en stor tilgang af folk i arbejde og en stor tilbagegang af folk, som ikke har et arbejde, siger Holger Schou Rasmussen til Ugebrevet A4.

I østjyske Norddjurs advarer borgmester Jan Petersen (S) om, at skattegrundlaget i mange af landets udkantskommuner gradvist er ved at blive udhulet som følge af de skæve flyttemønstre.

- Problemet er, at man også på kommunalt plan får manifesteret den stigende ulighed i landet. Man overlader til kommuner med lave indkomstgrundlag at løse problemerne for lavindkomstgruppen, uden at der følger penge med, siger han og tilføjer:

- Hver gang vi får en borger i arbejde, så er det en succes. Men hvis vi samtidig skal få andre kommuners borgere i arbejde på grund af boligpriserne, så står vi og kæmper mod vinden.

På et spørgsmål om, hvorvidt det er et problem, at Danmark i stigende grad deles mellem vækst- og udkantsområder, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Ugebrevet A4:

- Det er i hvert fald noget, som vi skal tage alvorligt, så Danmark ikke brækker over. Og det gør regeringen også. Bare for at nævne nogle af initiativerne, så har vi allerede udflyttet tusindvis af statslige arbejdspladser og planlægger flere.