Borgmester raser over DMI: Hvad skal almindelige borgere gøre?

Det var mere held end forstand, at det ikke galt under stormfloden, mener Joy Mogensen. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv))

Roskildes borgmester Joy Mogensen er ikke tilfreds med DMI's prognoser. DMI erkender, at kunne have været skarpere i forbindelse med onsdagens stormflod.

Efter onsdagens stormflod kritiserer Roskildes borgmester, socialdemokraten Joy Mogensen, DMI for at levere dårlige og upræcise prognoser om, hvor meget vandet ville stige i Roskilde Fjord.

- Jeg ved godt, at jeg ikke kan forvente, at vejrudsigter er 100 procent nøjagtige, men når prognoserne ikke bliver mere nøjagtige i forhold til tidligere, men tværtimod - som denne gang - mindre nøjagtige, hvordan kan vi så disponere vores beredskab?, siger Joy Mogensen til BT.

Hun mener, at borgerne ikke har en chance for at sikre deres ejendomme på den måde, som loven giver dem ansvaret for at gøre.

Tirsdag aften lød prognosen på en vandstand på 111 centimeter over normalen. I løbet af natten til onsdag steg vandet til 151 centimeter - 40 centimeter højere, end DMI's prognose. Det varslede DMI i løbet af natten, men da var det for sent.

Heldigvis havde de berørte borgere sikret sig mere, end prognoserne forudsagde, så vandet kun lige nåede hussoklerne i eksempelvis Jyllinge Nordmark.

- Men det var jo i virkeligheden bare mere held end forstand, siger Joy Mogensen til BT.

Forskel på prognose og varsel

DMI's direktør, Marianne Thyrring, erkender i en pressemeddelelse, at DMI ikke ikke ramte præcist nok, når det kommer til blandt andet Roskilde Fjord.

"Lige præcis i de situationer, hvor vejret er vanskeligt, bliver det meteorologiske håndværk vigtigt. Vi lægger prognosen til grund for vores varsling, men oven i det tilføjer vi erfaring, lokalt kendskab og vores faglige viden, som blandt andet går ud på at kende prognosens styrke og svagheder", forklarer Marianne Thyrring i pressemeddelelsen.

Her siger hun videre: "Vi kan konstatere, at vi her ikke har været skarpe nok i vores kommunikation om forskellen mellem prognoser og varsler. I farlige vejrsituationer skal der ikke være tvivl om, hvilke oplysninger beredskaberne skal forholde sig til, og det skal vi gøre bedre. Det er vigtigt, at vi får gjort helt tydeligt, at borgere og beredskaber skal forholde sig til vores varsler og ikke alene vores prognoser", afslutter Marianne Thyrring pressemeddelsen.

Ifølge DMI er det således ikke prognoser, men varsler som borgere og beredskab skal rette sig efter. Varslerne opdateres løbende og udsendes ofte med få timers mellemrum.

Her kan man se DMI's oversigt over de højeste vandstandsstigninger og udsendte varsler, som kom i kølvandet på stormen "Alfrida".