Administration 

Borgere står til at miste sygedagpenge i mange kommuner

Mange syge borgere, der er blevet frataget sygedagpenge på ulovlig grundlag, skal ikke forvente at få dem tilbagebetalt.   (Foto: Foto: Iris/Scanpix/Arkiv)

Sidste år slog Højesteret fast, at borgere, der kan være gået glip af sygedagpenge, har ret til at få deres sager genoptaget. Alligevel er det svært få erstatning, viser det sig nu.

Tusindvis af borgere kan gå glip af penge, som de er blevet frataget af kommunerne og har ret til at få udbetalt ifølge en Højesteretsdom fra efteråret.

Sagen er kompleks, men handler i korte træk om sager, hvor kommunerne har brugt en ekstern aktør til at træffe en afgørelse eksempelvis om sygedagpenge.  

Dommen fra Højesteret gælder også for alle borgere, der har vundet en sag i Ankestyrelsen, men hvor kommunen har truffet en afgørelse med tilbagevirkende kraft.

Alene i København kan 17.000 borgere være berørt. Det fremgår det af et mødereferat fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København.

Umiddelbart lovede dommen fra Højesteret godt for mange borgere. Men i flere kommuner vil de alligevel ikke se skyggen af de sygedagpenge, de egentlig er berettiget til at få tilbage.

En ekspert i socialret er forundret og forarget over, at kommunerne ikke gør mere. Politikere fra både højre- og venstrefløjen finder også kommunernes praksis dybt uretfærdigt.

Ekspert: Sårbare bliver ofre 

I flere tilfælde vil sagerne falde ind under en treårig forældelsesfrist. Mens andre sager bortfalder, fordi borgerne slet ikke er klar over, at de har penge til gode i kommunekassen.

Det går udover borgere, der er svage og sårbare
Kirtsen Ketscher

Det betyder, at kommunerne lægger arbejdet over på en bestemt befolkningsgruppe, påpeger Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet.

- Det går udover borgere, der er svage og sårbare. De skal pludselig selv sørge for, at de får deres rettigheder. Når de har fået en forkert afgørelse, er det de offentlige myndigheder, der bør samle sagerne op, siger hun til Avisen.dk.

Men en kommune kan - med loven på sin side - henvise til, at det ikke vil være muligt at støve alle berørte borgere op. Det forklarer en anden ekspert i socialret og lektor ved Aalborg Universitet John Klausen.

Han vurderer dog, at det skulle være relativt let at finde frem til sygedagpengesagerne.

- Umiddelbart vil jeg mene, at en række kommuner let kan finde alle de sager, der vedrører højesteretssager, da de har været genoptaget en gang før, siger han.

Hvis kommunerne ikke kan finde sagerne, må de vejlede borgerne igennem annoncer på hjemmesider og i dagspressen om, at de har mulighed for at få genoptaget deres sag, forklarer han.

Folk må selv tage kontakt

Løsningen, hvor borgerne selv må henvende sig, hvis de vil have deres sager genoptaget, lader til at være populær.

Den anvender man blandt andet i Købehavn, Kolding og Holbæk.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Holbæk Kommune, socialdemokraten Sine Agerholm, fortæller, at forvaltningen er gået i gang med at informere borgerne på kommunens hjemmeside. På den måde kan de blive klar over, at de kan få genoptaget gamle sager.

- Vi vil ikke gå alle sygedagpengesager igennem, men der hvor vi har vished om, at der er en sag vil vi tage direkte kontakt til borgeren. Og de borgere, der henvender sig, vil få taget deres sager op på ny, siger hun.

DF: Skriv rundt til alle

I København har Beskæftigelsesudvalget på nær Enhedslisten stemt for samme opskrift.

- Vi vil ikke kunne finde alle 17.000 sager, og vi har heller ikke ressourcer til at tage dem op. I stedet har vi valgt at annoncere på sociale medier og i lokalbladene for at gøre opmærksom på, at der er kommet en ny praksis på området, siger Susan Hedlund (S).

Hun er en af de socialdemokratiske repræsentanter i hovedstadens Beskæftigelsesudvalg.

I Folketinget mener Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, dog ikke, at 17.000 borgere i København er en undskyldning for ikke at kontakte alle:

- Man kan jo vende det om og spørge, om det er rimeligt, hvis der er 17.000 borgere, der er blevet snydt for sygedagpenge, siger han. 

Generelt set mener han, at alle kommuner bør se på, hvilke borgere der kunne være kommet i knibe.

- Kommunerne burde bestemt tage kontakt til hver enkelt borger, der er blevet berørt. Så mange drejer det sig altså heller ikke om i de enkelte kommuner, siger beskæftigelsesordføreren. 

Kommunernes kattelem

Når kommunerne ikke kontakter alle potentielt berørte borgere, løber de fra deres ansvar.

Sådan lyder kritikken fra Ulf Harbo, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten.

Han har i flere år beskæftiget sig med at vejlede og hjælpe borgere, der er kommet i klemme i sygedagpenge- eller kontanthjælpssystemet.

Kommunerne bruger en kattelem, hvor de siger, at det ikke er praktisk muligt at gennemgå alle sagerne. Men alle kommuner burde have styr på, hvor mange sager de har fået tilbage fra Ankestyrelsen, som de har tabt, påpeger han.

- Det her er ekstremt kritisabelt, for mange af de her mennesker har jo været i et sort hul, siden de mistede deres forsørgelsesgrundlag på ulovligt grundlag, siger Ulf Harbo (E).

Mange sager er forældet 

En anden faktor spænder også ben for tilbagebetalingen af sygedagpenge:

De kan nemlig blive ramt af en treårig forældelsesregel.

I begyndelsen af januar skrev Avisen.dk, hvordan flere borgere i Kolding risikerer at gå glip af tilbagebetalingen af sygedagpenge, fordi arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune overvejer at bruge en forældelsesfrist på tre år.

Det vil betyde, at sager fra før 2012 bliver kasseret.

Samme praksis vil man også bruge andre steder eksempelvis i Holbæk Kommune, forklarer Sine Agerholm (S).

- Sager fra før 2012 bortfalder. Vi må jo trække en streg et sted for, hvor langt skal vi ellers gå tilbage. Det er almindelig praksis, at tingene forældes efter tre år. Reglen om treårig forældelsesfrist gælder på en lang række områder, og borgerne bør jo være lige stillet, siger hun.

I København bruger man også reglen.  

- Alle borgere vil få vurderet deres sag, hvis de henvender sig. Som kommune er vi dog forpligtet til at følge reglerne om forældelse, og det betyder, at borgeres krav på efterbetaling af sygedagpenge er forældet, hvis kravet vedrører en periode, der ligger mere end tre år tilbage, siger kontorchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København, Inger Suppli.

Kommunalpolitiker: Fristen er volapyk

Men brugen af forældelsesfrist er helt urimelig over for dem, der har krav på penge, mener Enhedslistens Per Clausen, der sidder i byrådet i Aalborg.

- Det med forældelsesfristen er det rene sludder. Der er ikke tvivl om, at folk bare skal have de penge, de er berettiget til. Forældelsesfristen er en konstruktion, nogle har fundet på, siger han.

Ifølge ham er det indlysende, at når kommunerne og Ankestyrelsen ikke vil ændre i sager, før de når til Højesteretsdomstolen, så kan de ikke være omfattet af en treårig forældelsesregel.

- Da det drejer sig om større beløb i nogle kommuner, kan jeg godt forstå, at kommunerne er trætte af det. Men det virker besynderligt, at kommunerne begår fejl, og derefter er det deres vigtigste opgave at slippe for at give penge tilbage til borgerne, siger Per Clausen (E).

Ulovligt at skrotte alt fra før 2012

Ifølge socialretsekspert John Klausen er det korrekt, at udbetalinger af sygedagpenge som udgangspunkt forældes efter tre år.

Forældelsesfristen kan dog være suspenderet eller bortfaldet, afhængigt af, hvad der er sket i den mellemliggende periode.

- Derfor kan man ikke nøjes med at kigge i kalenderen og sige, at alt, der går længere end tre år tilbage, er forældet, siger han.

Socialretsekspert Kirsten Ketcher mener slet ikke, at forældelsesfristen er i tråd med loven.

Forældelsesfristen kan først gælde fra det tidspunkt, hvor borgeren blev klar over, at de havde et krav, forklarer hun:

- De borgere, der har fået en forkert afgørelse, bliver først klar over, at de har en fordring på det tidspunkt, hvor Højesteret kommer med sin afgørelse. 

KL: Følg Ankestyrelsens anbefaling

Kommunernes Landsforening (KL) ønsker ikke at kommentere, hvordan kommunerne bør forholde sig til tilbagebetalingen af sygedagpenge.

KL henviser til, at landsforeningen udelukkende opfordrer kommunerne til at følge Ankestyrelsens principafgørelse fra november. I den står der:

"De enkelte månedlige udbetalinger af sygedagpenge forældes løbende efter 3 år."

Samtidig lægger Ankestyrelsen vægt på, at myndigheden er nødt til at afgøre spørgsmål om forældelse konkret i hver enkelt sag.

Som Avisen.dk tidligere har skrevet, rammer forældelsesfristen blandt andet den 59-årige Kurt Fischer-Henrichsen fra Kolding.

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel

folk går på juleudsmykket gågade i København
Corona

Sådan undgår vi trængsel:

Længere byttefrister

og gratis parkering

to hyæner krydser vej
Helt vildt

Sovende mand slæbt
væk fra sengen
og dræbt af hyæner

Sangeren Wafande på dansegulvet sammen med sin dansepartner Mie Moltke
Underholdning

Wafande og Mie

smidt ud efter

dramatisk aften

Bil på vej ud over skrænt ved vej
Helt vildt

Ups: Parkering af

spritny Porsche

går helt galt 

Underholdning

Udgår af

Vild med dans