Børnefamilier under pres: Mor og fars job er flyttet længere væk

Vi bruger mere og mere tid på at komme til og fra arbejde, og det går ud over både forældre og børn, advarer tænketank.
Når mor og far bruger længere tid på transporten til og fra arbejde, bruger børnene længere tid i børnehaven.
Når mor og far bruger længere tid på transporten til og fra arbejde, bruger børnene længere tid i børnehaven. Foto: Scanpix/Modelfoto

Der er blevet længere til og fra arbejde i det meste af landet, og det går hårdt ud over børnefamilierne. Det skriver DR Syd.

Det mener den idépolitiske tænketank Cura, der har fokus på netop børnefamilier.

Nye tal fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er stigende i hele landet på nær hovedstaden, hvor den er svagt faldende. Topscorerne er sjællænderne uden for København, der tilbagelægger små 65 kilometer dagligt.

Den stigning vækker bekymring hos Cura. For længere til arbejde betyder mindre tid til børnene, siger Karen Lumholt, der er direktør i Cura.

- Vi ser rekordhøje skilsmisserater og rigtigt meget stress, der udvikler sig til depressioner og angsttilstande. Det er meget dyrt for et samfund ikke at drage omsorg for, at samfundets grundenhed, familien, kan fungere godt, siger Karen Lumholt.

Når forældrene har længere på arbejde, får børnene også længere tid i institution. Det er skidt for både forældre og børn, mener Karen Lumholt.

- Børnene får jo en endnu længere dag i institution, hvis forældrene pendler langt til arbejde. Og det i institutioner, der er blevet dårligere de seneste år. Forældrene ved godt, at institutionerne er pressede, når de afleverer deres børn om morgenen, og det presser forældrene, siger hun.

Karen Lumholt foreslår, at man giver nemmere muligheder for at gå på deltid for forældre med børn og bedre muligheder for at blive hjemme med syge børn for at hjælpe de pressede børnefamilier.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.