Administration 

Bøger til kaffebordet og køkkenet

Bøger ? Gaveidéer til de juletravle eller til dem, der bare vil have noget smukt at se på

@FAKTA RUBRIK STOR:Blæksprutten
I den prisbillige ende er årets udgave af ?Blæksprutten? et grin værd. Otte tegnere har bidraget med alt fra Roald Als? politisk korrekte univers til provinsens Jens Julius? solide arbejde og Mette Dreyers præcise humor. Det er langt sjovere end en bog om peberkværnens historie.
Blæksprutten, Gyldendal, 118 årgang.
@FAKTA RUBRIK STOR:Provo
Hvis Onkel Theobald interesserer sig for kunst eller samfundsudvikling eller bare har en svaghed for det gakkede, er Bent Falberts bog om multikunstneren Jens Jørgen Thorsen, ?Provo?, et fantastisk bud. Bogen er illustreret med gode fotos og utallige eksempler på Thorsens kunstneriske virke. Den emmer af kærlighed til manden, men er mere end en vennesmykket mindesten. Hvis man kan glædes over mennesker, der aldrig var kedelige, og hvis livsværk berigede os andre, er ?Provo? en fremragende julegave. Man kan formentlig bruge en hel del af aftenen på at bladre iklædt et smørret grin.
?Provo,? Bent Falbert, Politikens Forlag, 240 s., 299 kr. netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Nybrud
Hvor en bog om Thorsen i princippet er relevant for alle med et åbent sind, er Rune Gade og Camilla Jalvings Nybrud nok mest til folk med en seriøs interesse for moderne dansk kunst. Bogen, der har undertitlen Dansk kunst i 1990?erne , er ingen facitliste på årtiets danske kunstproduktion, men snarere en vifte af nedslag og et tilløb til en forklaring. For den store offentlighed begynder 90?ernes kunst, ifølge forfatterne ,med udstillingen/installationen ?Burn out? på Kgs. Nytorv i København i 1994. Væltede biler og busser gav dengang skabsrindalisterne kronede dage, men bogen er ikke bare en hyldest til det sære. Den grafiske tilrettelæggelse hører hjemme i superligaen, og med mere end 200 illustrationer, en kvalificeret bibliografi og et fyldigt register er den også et eksempel på sjældent kvalificeret forlagsarbejde. Familiens kunstelskere vil kunne glæde sig til hårde pakker under træet.
?Ny-brud?, Rune Gade og Camilla Jalving, forlaget Aschehoug, 296 s., 399 kr.
@FAKTA RUBRIK STOR:Dansk kunst 2006
Hvis man tilhører den del af befolkningen, der året igennem pisker fra udstilling til udstilling, er årsværket ?Dansk Kunst? klar med bind nr. 23 i rækken af fortællinger om udstillingslivet i Danmark i det forløbne år. Her er tale om en kavalkade med kvalificerede nedslag og beskrivelser af blandt andet en række af dagspressens prominente anmeldere. Årbogen følger slavisk udstillingsåret og giver én og anden dårlig samvittighed over de udstillinger, man ikke fik set og gensynsglæde ved dem man nåede. Sine steder er illustrationerne lidt små og budgettet et andet end ved udgivelsen af ?Nybrud?, men for de, der sled sålerne tynde på museer og gallerier selvfølgelig et must.
?Dansk kunst 2006,? Torben Weirup mfl., 264 s., 595 kr. Forlaget Aschehoug. Er udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Danmark i det 20. århundrede
Nu findes der jo mennesker for hvem det se kunst ? for slet ikke at tale om kunstbøger ? er en vederstyggelighed. Derfor to forslag til sofabordet, der beskæftiger sig med det 20. århundredes Danmark. Peder Christoffersen, der for de fleste vil være bedre kendt som Ekstrabladets Pedro (komplet med selvstrikkede trøjer model Voldborg), er forfatteren bag Danmark i det 20. Århundrede. Bogen er for så vidt et klassisk, nogenlunde fortløbende krønikeværk. Det giver god plads til skribentens personlige valg, og her ligger måske bogens største svaghed som historisk fortælling; det er Pedro og kun Pedro, der har valgt, hvad der var vigtigt. Den når ikke højderne fra Poul Hammerichs Danmarks­krønike, men favner til gengæld et helt århundrede og er absolut værd at bladre i ? ikke mindst på grund af de mange fantastiske fotos.
?Danmark i det 20. århundrede?, en krønike af Peder Christoffersen, Gyldendal, 728 s., 299 kr. Netop udkommet.
@FAKTA RUBRIK STOR:Fra Mågestel til musemåtte
Det sidste bud på en kvalificeret coffeetable book er slet ingen bog, men et spil. Fra ?Mågestel til Musemåtte? er et klassisk vidensspil i familie med Trivial Pursuit. Der er lidt held med i det, men med mange tusinde paratvidensspørgsmål om livet i Danmark i det 20. Århundrede er betingelsen for at vinde og dermed få retten til at blære sig som familiens klogeåge. Spillet er svært og derfor sjovt for folk med klæbehjerne og mindre morsomt for de, hvor hukommelsen er hullet som en si. Er man til viden om historie og samfundsforhold, er spillet en kostelig gave, men det er ikke et spil for hele familien.
Den anbefalede alder burde være 36-85 år.
@FAKTA RUBRIK STOR:Fester og gæster
»Man bør aldrig undskylde overfor sine gæster ? at maden ikke er bedre, at middagen ikke er færdig, at man ikke bor smukkere, at man ikke har nået at klæde om osv. osv. For der er dog én ting, ens gæster må have krav på, og det er ikke at blive sat ind i en situation, hvor de bliver nødt til at lyve ved at modsige en.«
Så yndefuldt et citat fra 1932 har Jacob Ludvigsen valgt til den første side i sin nye bog om danskernes festkultur gennem 100 år, ?Fester og gæster?. Bogen er en del af serien ?Danskernes egen historie?, der er udgivelser i form af dvd?er, bøger og brætspil om danskernes hverdagshistorie.
Og det er en skøn sag, Ludvigsen har skruet sammen. Om alt fra ovennævnte citats moder, Lis Byrdal, der fra 40erne og et par årtier frem lærte danskerne, hvad der er værd at vide om borddækning, bordkort og bordskånere over fantastiske billeder af jitterbug i Tivoli 1953 til jyske byfesters anatomi. Det er først og fremmest de enestående, humoristiske og overraskende fotografier, der gør bogen værd at bladre i. Men Ludvigsens små historier og anekdoter fra hele landet er også gode at lune sig ved. Tilsammen er det en hyldest til fester og gæster og danskernes fælles historie, og man kan få mange timer til at gå med at studere den.
?Fester og gæster?, fortalt af Jacob Ludvigsen, 245 s., 249,95 kr. Netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Når sovsen skiller
En helt uundværlig bog for folk, der aldrig lige fik lært at lave mad og at redde en skilt sovs, er just dukket op hos boghandlerne. ?Når sovsen skiller? hedder den. Og den er uundværlig fordi den har gode råd om alt muligt og umuligt. Også om ting man ikke vidste, at man gerne ville vide. Man kan for eksempel lære, at tærter bliver sprøde med mineralvand i dejen. At rasp holder sig i månedsvis, hvis man lægger et laurbærblad ved. Og at man kan stille mayonnaisen i fryseren et øjeblik, hvis den nægter at samle sig. Kort sagt har denne bog løsninger på væsentlige problemer, der kan dukke op i et køkken, og så har den gode fif til hvordan man steger en steg perfekt, og hvordan man opbevarer diverse madvarer. Den har alt det i sig, som ens farmor aldrig nåede at lære en, men som kan redde en ud af allehånde kriser. Køb den før din kone.
?Når sovsen skiller?, Nina Yunkers, 224 s., 199,-, Forlaget Modtryk. Netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Mange til bords
Den foretagsomme madmand Claus Meyer har atter samlet opskrifter sammen til en lækkerbisken af en kogebog. Denne gang er det sådan en, man ofte står og mangler ? og virkelig mangler. Den handler nemlig om ?Mange til bords?. Hvem har ikke stået i sovs til halsen og kartofler til knæene, når familiedynastiet er budt på mad, i et forsøg på at servere noget blæret (og varmt), som får svigermor til at falde ned af stolen af lykke?
Meyer giver usædvanligt gode bud på, hvad man stiller op. Der er let fattelige og nemme opskrifter, som er lige til at gå til, og som ender i mad, der både er smuk og smager skønt. Enkle retter som små madtærter, strandkrabbesuppe og Ossobuco kan alle ende skidt, hvis man ikke har håndelaget, men hvis man følger Meyer og i øvrigt tænker sig lidt om, er det faktisk muligt at charme mere end 10 gæster på en gang uden at gå til i stress og surhed. Dejlig bog, der giver lyst til at invitere mange på én gang ? med det samme ? så man kan afprøve flere af mulighederne.
?Mange til bords - Meyers mad i dit eget køkken?, Claus Meyer, Politikens forlag, 240 s., 269,-. Netop udkommet.
@FAKTA RUBRIK STOR:Suveræne succeser
De to madammer, der kalder sig selv ?salathovederne,? har tidligere udgivet ekstremt populære kogebøger som ?Suveræne salater og brilliante buffeter? og Suverænt nemt?, og nu har de så samlet de allerbedste opskrifter fra deres fem fælles udgivelser, i en kogebog, der sikkert bliver dette års julehit. Det burde den i hvert fald. ?Suveræne succeser? hedder den, og oveni de tidligere skønne opskrifter har de lagt nye til. Det er en fed bog til køkkenskabet, selvom den sagtens kan ligge fremme, for den er både indbydende udenpå og indeni. Det mest geniale ved den er sådan set, at madammerne udover opskrifterne giver selv den mest uheldige køkkenskriver mulighed for at være med. Bogen er pædagogisk, har opslag om, hvordan en julienne-udskæring af grønt ser ud ? med billede ? og et sæsonskema, der viser, at hindbærkager er klogest at bage i august, hvor det er højsæson. Opskrifterne fra tidligere bøger er justeret ned i fedtmængder, og det er vel klogt nok i disse fedmeforskrækkede tider. Men også lidt kedeligt. Nuvel, det er en fin bog at få inspiration af for de i forvejen gode amatørkokke, og en aldeles glimrende bog for de mindre dygtige. Først og fremmest genial til de sunde.
?Suveræne succeser ? greatest hits med ekstra numre?, Sonja Bock og Tina Scheftelowitz, Politikens forlag, 512 s., 249 ,- Netop udkommet.
@FAKTA RUBRIK STOR:Børnedessert-cirkus
Så er der guf og løbende mundvand for børn ? og deres forældre. Vidunderkokken Morten Heiberg, der er kendt for sine desserter, har lavet en lille, laber dessertbog for børn. Med plastikomslag så små fedtede fingre er velkomne, med sjove tegninger og nemme opskrifter er det bare om at gå i gang ? også her op til jul, for der er bud på vaniljekranse og brunkager. Og så er der opskrifter på blandt andet fede brownies, sorbeter, muffins og tykke pandekager. Både opskrifterne og selve bogen er lagt an på, at børn og voksne er i køkkenet sammen. Undervejs i opskrifterne er der lærerige forklaringer til børnene om, at »æggehvider er det dersens snask i ægget, der ikke er gult,« og senere at »der må ikke være bare den mindste lillebitte smule æggeblomme i hviden, for så kan hviderne heller ikke piskes stive.«
Bogen er både for dem, der har hele eftermiddage at bruge i køkkenet og for dem, der bare lige har en time med poderne til hygge. Ja, og så til dem, der ikke har børn, men bare synes det er skønt at lave lækre sager på den nemme måde.
?Heibergs børnedessertcirkus?, Morten Heiberg, Politikens Forlag, 84 s., 149 kr.Netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Engelsk øl og mad
Man tror det næppe, men det er faktisk muligt at spise ordentlig og god engelsk mad. Beviset kommer i form af en ny pragtbog om engelsk øl og mad, som dansk-briten Torben Mathews har skrevet. Til daglig ejer Mathews en pub i Kolding, hvor alverdens vidunder-bryg kan smages.
Værket handler først og fremmest om øl og englændere. Og det er derfor fyldt med morsomme citater og anekdoter, af historiske småbidder og flotte fotos fra pubber og gader, fra facader og øltønder. Og så er der bagerst en række interessante madopskrifter på eksempelvis farseret svinemørbrad med svesker og øl, mums, eller søtunge med hvedeøl. Ikke dårligt. Fælles for opskrifterne er, at der er øl i dem ? og at de er tilgængelige. Men opskrifterne er ikke for folk helt uden fornemmelse for madlavning, dertil er de for upræcise sine steder. Ikke desto mindre er det en bog, som er værd at have i køkkenet, hvis nu man en dag skulle få lyst til andet end traditionelle franske og italienske retter og i stedet prøve noget anderledes men lækkert.
?Engelsk øl og mad?, Torben Mathews, forlaget ?Thaning & Appel?, netop udkommet.

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone