Torturerede Frank Aaen Mahmoud?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Har Frank Aaen en fortid som forhørsleder i Afghanistan? Har han overtrådt FN s tortur-konvention? Og har Aaen ikke selv en stor viden om, hvordan afghanske fanger skal afhøres? Er der noget om, at Frank Aaen i et fængsel i Afghanistan engang i 1980erne medvirkede til tortur af den egyptiske fange, Ziauddin Mahmoud?

Det var spørgsmål som disse, en række læsere og bloggere skrev som kommentarer, da jeg her på avisen.dk 30. januar skrev blogindlægget Fører Nyhedsavisen krig mod DR?

Flere læsere opfordrede Nyhedsavisen til at grave i sagen, og den udfordring tog min kollega Knud Brix og jeg så op. Over flere uger har vi undersøgt beskyldningerne mod Aaen, baggrunden og dokumentationen herfor.

Så tak for udfordringen! Her kan I læse lidt om, hvordan vi arbejdede os frem til tirsdagens artikler, som blandt andet kan læses her Fogh spreder usande rygter om Frank Aaen
og her Torturspøgelset fra Afghanistan

Vi kan i tirsdagens avis afsløre, at beskyldningerne intet som helst har på sig. På det grundlag, politikere som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), Søren Pind (V), Jesper Langballe (DF) og Søren Krarup (DF) siger, de har for deres kritik - kan Frank Aaen på ingen måde skydes i skoene, at han skulle have medvirket til eller deltaget i tortur.

Flere læsere henviste som dokumentation for Aaens dunkle fortid til en kronik - "Frank Aaen gav ingen pardon" - af journalist og forfatter Mette Herborg, bragt i Berlingske i 2001.

For eksempel skrev S. Rasmussen med henvisning til Herborgs kronik i en kommentar på min blog 30. januar 2007 13:19: "Her er en vinkel, som Nyhedsavisens redaktion på Christiansborg måske burde kulegrave: Har Frank Aaen selv overtrådt FNs tortur-konvention?"  

Så det var jo et sted at starte for os to journalister: Her kan I læse, hvad Nyhedsavisens research bygger på:

- Indhentning og gennemlæsning af alle Frank Aaens artikler fra Afghanistan i 1980erne. Artiklerne kan skaffes via Det Kongelige Bibliotek. Særligt en, "Jeg var agent for CIA", har været kritikernes skyts. Artiklen er naiv, ukritisk og med en særdeles strammet overskrift, men noget bevis for tortur er den ikke!

- Gennemlæsning af kronikker af blandt andre Mette Herborg og daværende chefredaktør på Berlingske Peter Wivel, som har skrevet om Aaens fortid i en række indlæg i Berlingske fra 2001 og frem. Indlæggene er samlet i bogen "Opgøret om den kolde krig", Bent Blüdnikow (red.): , Peter la Cours Forlag 2003. Som led i researchen har Nyhedsavisen også interviewet tidligere chefredaktør Peter Wivel om hans rolle i debatten

- Vi har Interviewet Søren Pind (V), Jesper Langballe (DF) og Søren Krarup (DF), som alle bekræfter, at de ene og alene bygger deres beskyldninger mod Aaen på Mette Herborgs kronik

- Nyhedsavisen har opsøgt og talt med Mette Herborg, som ikke har ønsket at deltage i vores artikler, men som bekræfter over for Nyhedsavisen, at hun hverken har talt med Aaen eller andre, der har været sammen med ham i Afghanistan i 1980erne. Hun siger, at hendes eneste kilder er Aaens egne artikler, og at det er alt rigeligt. Herborg beskylder i sin kronik blandt andet Aaen for "betænkeligt at nærme sig tortur"

- Nyhedsavisen har bedt flere menneskeretseksperter om at læse Aaens artikler + Herborgs kronik igennem. De afviser, at der i Aaens egne artikler er noget som helst belæg for at sige, at Aaen bare nærmer sig noget, der kunne ligne tortur. Eksperterne er historiker Tue Magnussen fra rehabiliteringscentret for torturofre og Heidi Steffensen, jurist i afdelingen for Holocaust- og Folkestudier på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Nyhedsavisen har på tirsdagens pressemøde i Spejlsalen interviewet statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om egen hans rolle i debatten om Aaens fortid.

- Nyhedsavisen har desuden blandt andet interviewet Frank Aaen selv, Svend Auken (S) i hans egenskab af næstformand for Folketinget

Svaret på dette indlægs overskrift er: Der er intet som helst belæg for at sige, at Frank Aaen har tortureret nogen, og da slet ikke den egyptiske fange, Ziauddin Mahmoud, i et fængsel i Afghanistan til det kommunistiske studenterblad »Røde Blade« 15. april 1980.

Læs og bedøm selv de artikler, der er kommet ud af Nyhedsavisens research om Aaens fortid i Afghanistan her:

Fogh spreder usande rygter om Frank Aaen

Torturspøgelset fra Afghanistan

Fogh afviser undskyldning til Aaen

Langballe står fast på kritik

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.