TOP 5: SÅDAN UDSKAMMER DU FATTIGE

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Læs her de 5 mest effektive og bedste måder at udskamme og mobbe fattige

Når jeg kommer i NæstehjælperCaféen i København er en af de dejlige ting, at man aldrig bliver spurgt om, “Hvad man så laver?”. Det mest typiske spørgsmål ved sammenkomster, når man møder nye mennesker. Folk vil altid vide, hvad man arbejder med – og når man svarer, man er arbejdsløs eller på kontanthjælp, får de fleste et lidt mærkeligt blik. Uanset om der bagved blikket er fordømmelse eller medlidenhed, så virker det på samme måde: Det får mig til at føle, der er noget galt med mig. Blikket siger, at jeg er et tilfælde – en nasser eller en stakkel.

Det virker så ikke helt så meget på mig længere. Jeg er blevet nær ved immun. Jeg ved, der ikke er noget galt med mig – men noget galt med de mennesker, der kun kan finde ud af, at regne mig for en værdig, normal medborger,  hvis jeg har et rigtigt arbejde med en fast indkomst. Jeg får endda lidt ondt af dem, at de har så begrænset et syn på verden. De har måske flere penge end jeg, men på andre måder er de nok lidt fattigere – så jeg forstår, hvis de bevidst eller ubevidst føler trang til at dukke og udskamme os lidt – for vi fattigrøve skal da endelig ikke tro, vi er noget.


Derfor her en hurtig top fem guide til de nemmeste og mest effektive måder at mobbe og udskamme fattige på:

5. ELEVATOR-BLIKKET
Efter nogen tid som fattig bliver det mere vanskeligt, at leve op til gængse forventninger om velklædthed. Ja, jeg bliver ved at bruge tøj, som andre ville have kasseret – så, ja, der er pletter, huller og andre afvigelser. Mine sko er slidte og for at spare på vaske-forbruget, går jeg også i det længere tid før vask. Det er jeg og mange andre fattige klar over – og derfor er et nemt og enkelt trick til at få os til at føle os skamfulde, at give os elevator-blikket. Kig op og ned af os med et distanceret, kritisk blik. Kan eventuelt toppes med en kølig kommentar over temaet ‘klæder skaber folk’ – prøv f.eks.: “Nogle af os ved, at udseende betyder noget”.

(Pro-tip til fattige: Når du udsættes for elevatorblikket, kan du kækt afslører, du arbejder hårdt på dit fashion statement – og tilbyde dem navnet på den genbrugsbutik, hvor du anskaffer dit tøj)

4. BUDGET-“RÅD”
Ofte er det ikke nok med et blik. Et velafprøvet, effektivt middel til at få fattige til at føle sig underlegne og sætte dem på plads er, at overdænge dem med gode råd og velmenende spørgsmål. Gå straks i gang med at få udpenslet deres budget, og opfør dig som en over-bekymret forældre til en 18-årig, der lige er flyttet hjemmefra. Du ved selvfølgelig meget bedre end dem, hvordan man kan få budgettet til at hænge sammen. Det handler jo bare om lidt almindelig snusfornuft. Du har jo selv prøvet at stramme dit eget budget, når der var vanskelige tider, og tage hårde beslutninger om at sommerferien måtte blive i Danmark i stedet for udlandet.

(Pro-tip til fattige: Uanset hvor velmenende det er, så tag fat fra start: Lad som om du er med i Monty Pythons absurde sketch, hvor fire mænd konkurrerer om hvor hård, deres barndom var – du skal med andre ord ikke tage det alvorligt men opdigte absurde tal – når Trump kan, så kan vi også;)

3. JOB-“RÅD”
Klassikeren her er selvfølgelig: “Du skal da bare finde dig et job” – nå, ja, hvorfor havde jeg ikke tænkt på det selv??!? Hvor dumt af fattige-taber-mig ikke at søge jobs.
 De fleste fattige har dog allerede været udsat for klassikeren og er ved at blive immune. Derfor kræver det lidt mere snilde, at få de fattige til at føle sig dumme og taber-agtige med dette tema. Det kræver, at du har anekdoter parat om, hvordan din fætters kæreste med gå-på-mod og et optimistisk sind gik rundt til alle butikker og firmaer i kvarteret og på 14 dage fik et job (– du skal dog undlade at nævne, hun er 25 år og ser brandgodt ud).

(Pro-tip til fattige: Igen er den absurde humor bedste udvej. Uanset hvilket gode råd eller anekdote, du mødes med, så skal du fortælle, du allerede har gjort det – bare i en endnu vildere version. Overdrivelse er nøglen til den absurde humor)

2. NASSER-KORTET
“Du er jo bare en samfundsnasser” – sådan. Kort og kontant. Simpelt, effektivt. En lige højre.
 Kan varieres og forfines med referencer til Doven-Robert og Fattig-Carina. Når du fyrer den her af, går du på en gang både efter at fremkalde skam og vrede, som jo er en vidunderlig giftig mikstur. Det sætter den fattige i den perfekte taber position, hvor de inderste inde føler skam, men samtidig vrede over din åbenlyse nedladende behandling. Den vrede overvælder dem i deres afmægtighed, og kommer frem på den mest skingre, taber-agtige måde, der i alle andres øjne får dem til at virke endnu mere taber-agtige. Ren win-win.

(Pro-tip til fattige: Her må vi til mesteren – Steve Martin i filmen Roxanne – kig og lær – og byt så “big nose” ud med samfundsnasser.)


1. USYNLIGHEDEN
Kort og godt den nemmeste og mest effektive måde, at få fattige til at føle sig udstødt og udenfor på: Lad som om de ikke eksisterer. Vores bedste og mest populære politikere er allerede gået foran på området ved at afskaffe den officielle fattigdomsgrænse. Fattige findes ikke, og desuden ved vi jo også, at det gælder om at tænke positivt – så jo mindre vi beskæftiger os med fattigdom, jo rigere føler vi os sikkert alle sammen. Livet er dejligere, når man kigger den anden vej og kun ser alt det positive.

(Pro-tip til fattige: Hold op med at være usynlige, smid skammen og hæv hovedet højt – vi har intet at skamme os over. Vær med hos NulSkam og Næstehjælperne og find fællesskab og styrke til at blive synlige.)

Vi fattige bliver fanget i de her spil om skam og skyld. Vi bliver fanget i endeløse diskussioner om ret og pligt. Vi kæmper for at gøre mere end blot at overleve. Vi har ikke økonomisk overskud, men hvis vi også mister vores mentale overskud, vores sociale overskud – så slipper vi aldrig ud af den økonomiske fattigdom. Dem som ikke har prøvet fattigdom, forstår sjældent helt, hvad det betyder. Derfor må vi fattige stå sammen, slippe fri af skam og finde fælles styrke til at gøre op med fordommene.

Vær med i den fælles kamp – kæmp ikke kun for dig selv, for så taber du og vi alle.

Vær med hos NulSkam og Næstehjælperne !

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.