TOP 5: Fattige er bedre borgere end de fleste

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

 

 

Det meste af mit liv har jeg ikke været særligt rig på penge. De seneste år har jeg endda været ganske fattig på penge – og har i stigende grad lagt mærke til, hvordan resten af samfundet ofte ser ned på os fattige. Vi er dumme, dovne og alt muligt andet nederen.

Vi er også sådan nogle, der skal hjælpes ud af fattigdom. Vi skal helst alle sammen ende med at være del af den bedre middelklasse med et hus og en bil og flere eksotiske flyrejser hvert år. Alle sammen være høflige, veluddannede og velopdragne. Hvis altså det stod til alle dem, som mener de ved bedre end os.

Det er klart, det ikke holder at have så få penge at livet er en daglig overlevelseskamp – hvor både mad, bolig og sundhed er i fare. Og det er skammeligt, at det er blevet virkeligheden for mange af os i Danmark. Men ingen skal komme og bilde mig ind, at der er noget galt med at have færre penge end flertallet – at være blandt den fattigste tredjedel af samfundet.

Her er fem grunde til, at vi fattige kan være bedre samfundsborgere end de fleste:

Grund 5: Vi er mere generøse end de fleste

Det er et velkendt faktum at velgørenhedsindsamlinger ofte fokuserer på boligområder med fattige, fordi deres erfaring er, at her er det nemmere at indsamle penge.


Grund 4: Vi værdsætter de gratis glæder mere end de fleste

Når penge ikke kan købe os adspredelser, lærer vi at sætte pris på naturen, venskaber og alle fælleskabets gratis glæder.


Grund 3: Vi undertrykker andre langt mindre end de fleste

Når vi står socialt og økonomisk lavt i hierarkiet har vi ikke mulighed for at misbruge privilegier på samme måde, som andre borgere gør – og vi kender til selv at blive undertrykt og er ikke fans af det.

 

Grund 2: Vi lever mere i nuet end de fleste

Når vi ellers ikke bliver for hårdt presset af for lidt penge, så lever vi ofte mere i nuet end de fleste, fordi vi ikke bekymrer os særligt om at tjene mange penge eller opnå høj social status.


Grund 1: Vi belaster miljøet mindre end de fleste

Vi forbruger mindre, er vant til at genbruge og har mindre CO2-fodaftryk end de fleste og belaster dermed mindre grad klima og miljø end de fleste.

 

Det er på tide, at vi som samfund lærer af fattigdommens dyder og indretter et samfund på at det skal være OK og måske endda ret fedt at være fattig.

Det er på tide, at vi fattige forstår, at vi har værdier og indsigt, som samfundet har behov for – og ikke længere lader os undertrykke af fordomme om, at vi er taber-holdet. Står vi fast på vores værdier, kan vi hjælpe med at skabe et samfund, hvor alle vinder, når ingen taber.

#NulKronerNulSkam – følg med hos NulSkam

Fællesskab – vær med hos Næstehjælperne


Og nyd så lige Poul Reichhardt, der sammen med Morten Korch forstod noget om værdierne :)

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.